Sunday, November 12, 2023

Remember žene mačke - Cat Power Mix

Svaki put kad bi nastupala u gradu, kasno bih se setio. Jednom, koncert bio je rasprodat. Poznanik je bio tamo, gospođa Marshall imala je tako jaku tremu, da se posle prve pesme povukla u bekstejdž i tamo drhteći plakala. Kaži svedoci. Posle, bila je daleko hrabrija. Sada je objavila i album sa živim snimcima obrada Dylanovog koncerta iz 1966e. Peva kao Dylan, samo sa više sluha. Imitira i njegove uzdahe i uzvike i unjkanje. Lepo zvuči to lepo žensko stvorenje.

Cat Power – The Greatest (2006, Digipak, CD) - Discogs 

Sećam se jednog od njenih prvih video klipova, samo ona. Ona sama. I nešto kao pleše i peva na playback i jako minimalno. Osetio se talenat, da će da traje tako dugo? Nisam tada pomislio. Sumnjao sam. Svakako, teško je objasniti zašto je tako popularna i tako dugo traje. Da li su u pitanju brižno odabrane obrade ili lične kompozicije? Možda ima i dobre menadžere. Uglavnom, ide kod nje. Dobro.

Ne znam skoro ništa o njoj. Krhkoj pevačici srednjeg i sporijeg tempa. A da nije folk. A da nije mejnstrim. Izgleda jako privlačno, onako opuštena i s malo šminke. Ta privlačnost zavarava često. Sve te egzitične prirodne princeze, daleko su od nedodirivog i prave ogromne greške u životu. Sada ne pišem o *Chan, nego o nekome ko me jako podseća na nju.

Vremenom, glas ojača ili potpuno se slomi. Nema više pušenja po koncertnim dvoranama. Njen glas opet zvuči na jako puno dima, kao da joj je idol Marianne Faithfull. Zašto na omotu prekriva tako lepo lice kosom i nekim geometrijskim figurama? Kao da peva nekoj određenoj ličnosti. Kao da peva samom Bogu. Nekad. Cat Power je primer kako iz jednog lepog, ne preterano originalnog glasa može da se izvuče maksimum. Jaka reinterpretacija, bez obzira da li su Nico ili Cave ili Jackson Browne u pitanju. Ili stari soul hitovi, ili lične minijature. Peva i za naš muški i za svoj ženski svet. Dobro razume i jedno i drugo. Peva i da deca mogu da je slušaju. A obradila je i Satisfaction.

Cat Power

The Greates

Dream

I ve Been Lovin You Too Long

Woman

She Belongs To Me

Great Exectations

Enough

Say

Sea of Love

Wild is the Wind

Free

Fool

Untitled

Hate

New York

Blue 

Nothin But Time

Nothing Really Matters

I Had a Dream Joe

These Days



No comments: