Friday, November 10, 2023

Remember Near Wild Heaven - R.E.M. Mix



Pre nego što su postali svetski poznati, R.E.M. su bili apsolutno nepoznat bend. Smiley. Verovatno, bilo je tako. Krenuli su, kao i nekolicina drugih, od apsolutne nule i zahvaljujući podršci američkih studentskih FM radio stanica i iscrpljujućih turneja došli do prvog mejnstrim ugovora vrednog tada preko 120 miliona $. Buck, Stipe i Mills guraju i dalje, smanjenim intenzitetom. Snimaju razne projekte i pojavljuju se na večerama gde se skuplja novac za sirotinju. Sjajan bubnjar Berry, odvojio se zbog zdravstvenih i privatnih problema davno od benda. 

Na počecima, R.E.M. su svirali jednu te istu kompoziciju, menjali detalje i albumi su im zvučali veoma ujednačeno. Kako su neke verzije iste pesme počele da odskaču i imaju karakter hita, tako su se oslobađali i tekstualno i aranžerski. Noviji albumi su bili otklon od indie folk rock atmosfere i gurali su celi mejnstrim napred. Ali stilski ostali su isti i jako je teško kopirati ih i naći nekoga na sceni koji ide njihovim putem i njihovim stazama. Tu su naravno Hootie and the Blowfish ili mlađi Mumford & Sons, jako uspješni. Ali R.E.M. nastavljaju i razvijaju jednu drugu davnu priču Grahama Parsonsa i Earla Scruggsa  i samo su ovim navedenim, daleki nedostižni uzori. Pretpostavljam, ni to više nisam siguran. R.E.M. zvuče prilično unikatno, ali nisu bez korena.

Da li su u međuvremenu R.E.M. zaista izgubili religiju ili postali mali srećni svetlucavi ljudi, teško je zaključiti. Pišu da gitarista voli pare i jahte. Sigurno je jedino da se nijedna knjiga istorije popa ni sada ni u budućnosti neće moći zamisliti bez njihovog imena. Kako po uticaju tako i po strmim geografijama top lista kojima su uspešno planinarili dugi niz godina.

R.E.M

Camera

Maps and Legends

I Believe

Wellcome to the Occupation

Near Wild Heaven

Drive

Nightswimming

King of Commedy

You

E-Bow the Letter

Electrolite

Lotus

Daysleeper

Imitation of Life

Final Straw

Ueberlin

Every Day Is Yours to Win

Until the Day Is Done

Radio Free Europe

Perfect Circle

World Leader Pretend

Untitled



No comments: