Sunday, November 12, 2023

Remember Smej se smej, uvek se smej - Killing Joke Mix

Killing Joke – Love Like Blood (1985, Vinyl) - Discogs

Killing Joke!!! Možda jedan od retkih bendova koje bih želeo da gledam i slušam na koncertu. Dok su drugi ubacivali umekšivač za veš u svoju produkciju i snimali sve mekše i mekše albume, Killing Joke su odabrali suprotan put. Ne želim da kažem da su pre bili meki, mlaki, ali bili su u svakom slučaju ispeglaniji i uglađeniji nego kasnije. Glas Jaza Colemana podnosio je sve jače i jače strujne udare ostatka benda. Da li su u pitanju stilski i studijski trikovi, osetio se neki južnjački spleen i neki faraonski ritmovi dominirali su vatrenom paljbom iz zvučnika.

Da li je Nirvana skinula KJ, nije ni bitno? A mislim da jeste. I ko sve još nije, a ostao neotkriven. KJ su bend koji obrađuje političke teme, ima stav. Kakav stav? Pojma nemam, verovatno pacifički. Gledajući dosta koncerata, skapirao sam recimo na nastupu Japanaca koji su dobili ime po pesmi Melvinsa - Boris, da žene sviraju žešće i glasnije. I da nije stvar u lupanju po žicama i bubnjevima i klavijaturama svom snagom. Jak i opor zvuk dobija se i laganim prebiranjem po instrumentima i šarenim pedalama. E pa to je čini mi se trik kod KJ. Disciplinovano i odpanjeno do daske. A koliko znam nemaju ženu u postavi.

Ne želim više ništa da kažem o KJ. Zabavljaju me ovi mali mixevi. Čuvam reči i pohvale za sledeće primere. Killing Joke su jako ozbiljan bend. OK, ponekad je to i britanski humor. Ne znam toliko dobro engleski. Slušanje na računaru i mobilnom ubija zvuk.

Killing Joke

Demokracy

Savage Freedom 

Complication

Follow The Leader

Song and Dance

A Southern Sky

Millenium

Blood on Your Hands

Are You Receiving?

Land of Milk and Honey

Wardance

Walking With God

You re Being Followed

America

Jihad

Europe

New Cold War

New Jerusalem

European Super State

Hossanas From The Basement

Glitch


 

No comments: