Monday, November 06, 2023

Remember The Go-Betweens - Mix elitne sredine, ne i osrednjosti

The Go-Betweens – Liberty Belle And The Black Diamond Express (1986, Vinyl)  - Discogs 

Nekako, kad je u popu višak energije, emocije i elegancije u pitanju, Australijanci igraju ključnu ulogu. Bogati su, daleki i nadahnuti. Setite se samo zvučnih imena koja vam nešto znače, a da dolaze s toga kontinenta. Kylie Minogue i Jason Donovan? 

Jedan od najvažnijih bendova, za mene lično, ne samo s toga kontinenta nego i uopšte i naširoko su The Go-Betweens iz Brizbejna. Robert Forster i njegov sada pokojni partner Grant McLennan, za vreme svoga boravka u Londonu 80ih, stigli su na korak od uspeha, ali ga nikada nisu u potpunosti postigli, monetarizovali i ostvarili. Njihove pesme, nastale možda i u paru ili svako za sebe, vukle su s Robertove strane na literarni pop, Television u kombinaciji sa Dylanom - Bobom i Thomasom, rame uz rame sa Smithsima i britanskom ekipom. Dok je Grant pokušavao da klasičnu i akustičnu formu izbrusi do najsitnijeg detalja i podari nam nešto što može danima da se sluša, a da ne dosadi. Đavo je u detalju. Grant je vukao, a Robert ulepšavao. Bar po onome što se čuje. A i, nema sumnje; bend je kao celina prosto pucao od ideja i usklađenosti. 

Solo albumi ove dvojice, pa i oni povratnički zajedno, bili su zbirke kompozicija samo za najvernije i najupućenije. Nemam pojma zbog čega ih skoro svi koje poznajem vole, ali slabo ko i sluša? The Go-Betweens su elitna sredina. Plene nenametljivošću i tako naslušano zvuče da stalno proveravam godine izlazaka albuma. Ne mogu da pogodim šta je starije, pile ili jaje? Prebogato zvuče, idealno za skidanje. Na koncertu, Grant je bio ono "Boys Next Door", a Forster džentlmen u kariranom sakou. Ali ne onom tipa... prodavac tepiha... znate već ko. Nego baš finoga kroja. Kad je njegov partner preminuo, Forster koji je i književni talenat, oprostio se jednom potresnom i bliskom pričom o njihovom prijateljstvu i rivalstvu. Kako više nemam sve te knjige o popu, sve sam prodao za neku crkvavicu, a i nije mi žao, konstatujem, i tako da ne mogu ništa da vam citiram. Jedino što znam je da je i poslednji Forsterov solo album iz ove godine priča o još jednoj bolnoj tragediji. Snimljen ne da frustrira i opterećuje, nego da opiše jedno privatno iskustvo i da bodri. Supruga je, ako se ne varam, u pitanju. I ne znam da li još uvek živi tu negde u bavarskom komšiluku? Ili se vratio u onu daleku vrućinu i pesak. Mali izbor grupnih i solo radova. Od onoga što Spotify nudi. Nisu svi albumi u datoteci.

The Go-Betweens/Gran McLennan/Robert Forster

Youe ve Never Lived

Man O Sand to Girl O Sea

Love Goes On!

Streets of Your Town

Spring Rain  

Twin Layers of Lightning

The Clark Sisters

The House That Jack Kerouack Built

Bye Bye Pride

She s So Strange 

Haven t I Been a Fool?

The Dark Side of Town

Don t You Cry for Me No More

Angela Carter

In Your Bright Ray

Can You See The Lights

Cryin Love

Let Me Imagine You

Baby Stones

Danger in the Past

Tell Me That It Isn t True

I Want To Be Quiet

I Can Do

Warm Nights

Love Is Where It Is

Life Has Turned a Page

From Ghost Town

Go Free

 

No comments: