Friday, November 10, 2023

Remember alternativnih štimova - Sonic Youth, Mali izbor velikih rešenja Mix





Zahvaljujući između ostaloga suludom razvodu jednog od gitarista i basistkinje, Sonic Youth nisu više aktivni. Dok čitam biografiju Thurstona Moorea, slušam kratki izbor kompozicija ovog već legendarnog benda i čujem i osetim čime su idejno sve bile natopljene njihove oznojene majice dok su lagano krčili karijeru. Ima tu svega i Glena Brance i No i New Wavea i punka i avangarde i mejnstrim i hard core refleksija. 

Sonic Youth su bili i teški radnici i još teži "netvorkeri". Kako publiku, tako su i značajne ljude iz umetnosti, mode, industrije, štampe i biznisa s lakoćom pridobijali na svoju stranu.

Zvuče mladalački, tako se i ponašaju. Kako Kim Gordon na koncertima u mini suknjici udara nogom monitor zvučnike, tako se i Ranaldo i Moore nadigravaju gitarama i valjaju po prljavom podu. 

Steve Shelley na bubnjevima, pa i jedno vreme multiinstrumentalista Jim O'Rourke pakovali su da krov ne prokišnjava i da se često kompleksne konstrukcije ne raspadnu u povremenim napadima inspiracije i čestim improvizacijama.

SY isporučivali su efektne i atraktivne koncerte. Albumi, kako zvanični, tako i brojni nezvanični, očekivali su se sa nestrpljenjem. Publika rasla je i razvijala se s njima. Do neprepoznatljivosti razlučena klasična rock postava davala je domaće zadatke mnogima. SY čuju se nadaleko i naširoko. Pada mi na pamet mladi bend bar italia. Pre omladinci, nego soničari i oni uspešno troše i razgrađuju mirno SY obrazac, a koliko daleko mogu da doguraju, drugo je pitanje. Mix mogao je da izgleda i drugačije. Svako ima svoj ukus. Svačiji ukus menja se vremenom.

Sonic Youth

I don' want to Push iz

The world Looks red

Death Waley 69

Starpower

Catholic Block

Eric's Trip

Hey Joni

A) The Wonder

South against Fashism

Swimsuit Isuse

Quest for the Cup

The Diamond Sea

Heather Angel

Sympathy for the Strawberry

X

I love You golden Blue

The neutral 

Message the History

NYC Ghost & Flowers

Tunic

Kool Thing

Titanium Exposé

Superstar

 


 

No comments: