Tuesday, November 14, 2023

Remember mirisa beskrajnog neba punog zvezda i topline beskrajnog leta - Fennesz Mix... ovde najavljuju 10 dana kišu bez prestanka

Fennesz – Endless Summer (2006, CD) - Discogs

Koliko su to materijalne prilike dopuštale, pratio sam radove Christiana Fennesza, prošlo je od početaka skoro 30 godina. Teško je ponekad zvuk koji nastaje, nestaje i ponovo se pojavljuje i gubi i pojavljuje, svrstati u ambijentalnu muziku. Ambijent postoji, ali pre je ovo lovljenje frekvencija i slanje istih u eter - tonski eksperiment. Ono što pleni pažnju su povremeni izlivi emocija i želja da se oni nikad ne zaustave i nikad ne prestanu. Sve što je lepo ima kraj. Fenneszove igre, ako pritisnete pravo dugme - teže beskonačnosti. Lepoj beskonačnosti.

Gledao sam ga prilično kasno. Nema tome možda ni 10 godina. U podrumu preko puta nalazio se džez klub. U samom podrumu, duge drvene klupe i čučiš više nego što sediš. Fennesz je izašao na binu sa laptopom i fender jaguarom. Vidno prehlađen, očito pod aspirinima, nije skidao debeli šal koji je prekrivao njegov sako od tvida. 45 minuta, nešto je prebirao po tastaturi i mrdao mišem levo desno. Iz zvučnika izlazili su blagi šumovi, blage petlje, blagi zvižduci, blago škrabanje, blago cepanje, blago krpljenje, blaga zvonjava, blago šuštanje, blagi eho, blago kuckanje, blago rađanje i blago porađanje, blago umiranje, tiho zapomaganje, blagi šapati, blagi uzdasi, blago ushićenje, zujanje, blago škripanje, ajd sad da stanem, blago nama. I na kraju performansa, ustao je sa gitarom i odsvirao takav desetominutni emotivni solo, da smo svi ustali i s ushićenjem aplaudirali par minuta. Eto to je taj lik, šarmantni Austrijanac, neko ko je rastao uz elektronsku muziku i nastupao po klubovima. Dao im lični pečat. Legenda scene. Nova dimenzija popa. 

Fennesz

C-Street

47 Blues

Don t Talk (Put your heand on my shoulder)

On A Desolate Shore A Shadow Passes By

Saffron Revolution

Liminal

Silk Road

Nebenraum

017  - 1,59

Endless Summer

Shisheido

Endless

Betrieb

Rivers of Sand

Transit

Laguna

White Landscape

Haru

The Colour of Tree

If My Heart

Something That Has A Form And Something That Does Not

Diamond Mind

0325

Euclides

Part Two

Becs

Tree

Loving or Leaving

Mahler Remix 4 - Live

I Just Want You To Stay5

...

In My Room

Motionless Image Of Eternity

 

No comments: