Sunday, November 19, 2023

Remember utrke s vremenom koju si izgubio - Yello Mix

Yello – Bostich (1992, Yellow Transparent., Vinyl) - Discogs

Ne, ne, ne. Nije reč o Jelou Biafri ovaj put. Ne, ni o Edelweiss. Yello su dva Švajcarca - Dieter Meier i Boris Blank. Njih dvojica znaju, sve do u najsitni detalj - sve o arhitekturi, berzi, vinu, lepim odelima, devojkama, pop muzici i još mnogo toga. Jedno vreme društvo pravio pravio im je i zemljak Carlos Peron, ali on snima neobične albume odavno sam i solo.  

Veliki stilisti koje teško je odvojiti i svrstati u neku posebnu ladicu i "fijoku", podjednako mejnstrim koliko i andergraund, na razna vrata ulaze u domove i automobile zapadnjaka, istočnjaka i ostale publike. Pravo čudo je koliko dugo traju i koliko uvek sveže i novo zvuče. Radio ne funkcioniše bez njih.

Taman kad zaboravimo da postoje, jave se novim singlom. Ostavljaju neizbrisive tragove u istoriji evropske pop kulture. Teško je reći da su nekome omiljeni i isključivo omiljeni dvojac. Ipak, lako i opravdano, vole se uz ostale. Laid Back na primer. Yello podjednako sviraju za decu i za odrasle. Nema tu psovki, niskih strasti. Sve je to neka - nekad uspavana, nekad živahna elektronika. Neka međuigra ritmova s raznih strana sveta i oporog vokala koji vas voze i teraju vas da im se u potpunosti predate i posvetite. Yello su toliko opsesivno naši i vaši, jednostavno uz Yello ne može da se mrzi i prezire. Yello su samo Yello i ništa više. Ukratko, Yello su mnogo. Etiketa za sebe i za svačiji džep. Prepoznatljivi u milion. I skoro uvek iznad tog miliona.

Yello

Midnight Procession

The Spanish Fly

Gimme

 Planet Dada

Night Flanger

Massage

Pinball Cha Cha

I Love You

Domingo

Live At The Roxy

La Habanera

Otto Di Catania

Blender

The Rhythm Divine

Night Train

Excess

To The Sea

Shake and Shiver

Star Breath

Kiss The Cloud

Out Of Sight

Dialectical Kid



No comments: