Saturday, November 11, 2023

Remember svog ovog nasilja - Die Nerven, All Diese Gewalt, Die Selektion, Obstler, Jauche Mix

Davnih dana, glasanjem u američkom parlamentu odlučeno je sa jednim glasom više da umesto nemačkog jezika sjedinjeni amerikanci koriste engleski jezik. Kako sada to funkcioniše sa kalifornijskim, vašingtonskim, arizonskim i drugim jezicima naroda i narodnosti ne znam. Znam sam da se i dalje razumeju. Da je Elvis igrom prilika pevao uglavnom na nemačkom teško je zamisliti kako to zvuči. Znam da je snimao singlove i na nemačkom. Kao i Zdravko Čolić uostalom. Nema to veze sa ovim štutgartskim bendovima koje nikad nećete razumeti.

Die Nerven i ostali na ovoj listi, su tekstovi i gitare. Kako je to kada Evropa ponovo ratuje? S vremena na vreme i samo ponekad. Lik o kome ovde je reč ima samo 30 godina i diskografiju na kojoj bi mu pozavideli daleko stariji likovi. Dok na drugom kraju sveta padaju granate i dronovi ubijaju između ostaloga i civile, drugi pevaju. Rieger peva kao monah, umire svaki dan u Nemačkoj. Njegove slike pune su asocijacija. Padaju petarde, peva se na fudbalskim utakmicama, peva se na sastancima upravnih odbrora i sindikata, cene rastu, krade se i živi od danas do sutra. Ulice sa orijentalnim prodavnicama i porno kabinama nestaju u ruševinama. I ovde je rat za preživljavanje, svaki dan. Svaki dan tri puta okrenemo evro dok ga potrošimo. Za hranu i zabavu.

Svo ovo nasilje i sve ove slike koje nas okružuju, ponekad su neizdržive. I oči moraju da poste. Moramo da spavamo i sanjamo. Niko nije nevin i svi smo krivi. Die Nerven i ostali, podsećaju nas na ruševine u kojima odrastamo. 

Die Nerven, Die Selektion, Obstler, Jauche, All Diese Gewalt

Das Geht Dich Gar Nichts An

Im Westen

EUROPA

ICH STERBE JEDEN TAG IN DEUTSHLAND

ICH BIN DAS LICHT

Never Sever

9th Circle

Fuer Jahre

Eine Minute Schweben

Barfuss durch die Scherben

Niemals 

Aufgeflogen

Stimmen

ERFOLGREICHE LIFE

Du rennst

Kalter Atem

Der rote Faden

Herzschlag Der Figur

Gottes Wille



 


No comments: