Saturday, November 11, 2023

Remember obrušavajućih novogradnji - Einstuerzende Neubauten Mix

Einstürzende Neubauten - Logo - Single Slipmat | HHV

Einstuerzende Neubauten su Berlin. I cela Evropa. Slušali su ih više na istoku nego na zapadu. A da reč nisu razumeli. Moram priznati, njihovi tekstovi na engleskom nisu tako jaki kao kada Blixa Bargeld deklamira svoje parole i metafore na nemačkom. Otkako ih razumem, ne razumem ih baš tako dobro, jer ovo nije moja zemlja, nije moj narod. Ali cenim ih. Cenim njihov napor da se odvoje od mračne istorije. I to su otprilike stvari o kojima pevaju Neubauteni. Sećam se Blixinog intervjua u zagrebačkom Quorumu par godina pre rata. Bio je iskren i rekao da ne misli ništa o padu Berlinskog zida. Tamo je, kako reče, neki drugi narod. Cenim i to mišljenje. Nije u pravu.

Jednom sam ih gledao sa Test Departmentom u paketu. Još je bila mešalica za beton na sceni. Tovarili su šljunak u nju lopatama. Ali nisu demolirali binu. Demolirali su mikrofonijom ušne školjke jako šarolike publike. Druga dva puta bilo je nešto mirnije, ali ne mirno u smislu reči mirno, nego srdačnije. Hacke i Bargeld hoće i da se čuje to što pričaju, a ne da bude prekriveno totalnom bukom. FM Einheit i Jochen Arbeit solo, bliži su bazičnom EN zvuku. Bilo je nekog prepucavanja preko štampe, ne sećam se detalja.

Ne vole Neubautene ovde preterano. Ismejavaju se kako je Blixa kao klinac nosio ružni frizuru i odela od plastične folije. Ima raznih priča. Neubauteni koriste predmete iz svakodnevnice, alatke građevinara i grade zvuk. I Faust su koristili električne kompresore na koncertima i Throbbing Gristle su vikali iz sveg glasa na bini i interpretirali razne košmare. Svako na svoj način. Neubauteni su neponovljiv bend, koji za veliko iznenađenje, zna i bez matrica i semplera, da jako precizno ponovi ono što je snimljeno na ploči. 

Lament, jedan od poslednjih albuma, tematski je vezan za prvi svetski rat. Opisi haosa, jako dobro uklapaju se u ono što se danas dešava na Istočnom frontu. Na istoku ništa novo. 

Mali mix od onoga što može da se nađe na Spotify. Tabula Rasa i još par drugih albuma EN, nisu na ovoj platformi. Zašto? Nemam pojma. Dobar bend?

Einstuerzende Neubauten, hackepiccoto, FM Einheit, Jochen Arbeit

Weil weil weil

Liebesdub

Alles in Allem

Steh auf Berlin

Sehnsucht

Stella Maris

Armenisch Bitter

Die Befindlichkeit des Landes

Die Interimmsliebenden

Rückwärtsparken

Nagorny Karabach

Alles Wieder Offen

Ansonsten Dostojewsky

Zeichnungen des Patienten O.T.

Feurio!

Fiat Lux

Seele Brennt

Letztes biest Am Himmel

Sand

Keine Schönheit ohne Gefahr

Armenia

Sag mir wo die Blumen sind

Kriegsmaschinerie

Tempelhof

Bernsteinzimmer

Axolotl

Ich Bin Dabei

Schwarze Milch

STRENGTH

Jericho

Visions

Metal Hell

Babel

Tryptych

IV. Akt, 18.10.1977 Requiem

Wallenstein

Das Ende einer Diskussion

The Hektik

Der Chor

Das 5 Federn Fuckhous

Schleifeis

Reset

A Moment

Memory

Alpine Traum

Intoxication

The Assisi Machine

Stand Up

Säure

V

RA

Gott Sei's Getrommelt



No comments: