Saturday, March 09, 2024

Remember "Wow" - Kate Bush Mix

Nekoga njen glas nervira, neko ga voli, mladi su premladi da je se sećaju. Karijera Kate Bush puna je pauza i nije puno izdavala do sada. Od 1978e godine, svega deset izdanja. Pod patronatom velikog Davida Gilmorea, ova autorka, plesačica i pevačica, razvila se u zvezdu koja nerado daje intervuje, ne ide na turneje. Trenutno, ako je verovati napisanom u medijima, radi su svojoj bašti i pleni korov. 

U muzici Kate Bush, čuju se uticaji engleskog i irskog folka. Nekad, doduše retko, čuje se i bluz. Sarađivala je na "The Sensual World" (1989) sa horom Bugarki i tako bila jedna od prvih zaslužnih za njihovu svetsku karijeru. Ceo dijapazon tema koje obrađuje ide od nekih ličnih i ljubavnih zapažanja, mitologije, pa sve do politike, hladnog rata i pacifizma. 

Same strukture prilično su komplikovane za top liste, orkestralni aranžmani i ekstenzivno korištenje elektronike i sintisajzera izraženo je jače još od "The Dreaming" (1982). Na svakom albumu nalaze se najmanje 2-3 hita, a ostatak je - ono za slušanje kod kuće, po mogućnosti na stereo uređajima. Greh je slušati Kate Bush u kompresiji ili u mp3 formatu. Pa ko ima mogućnosti?

Iako je poslednji album "50 words for snow" (2011) izašao relativno davno, ponovo se našla u žiži javnosti pre dve godine kada je njena "Running up that hill", odranije poznata kao hit, ponovo dostigla vrh britanske liste singlova i to zahvaljujući korištenju u Netflix seriji "Stranger Things". To je svakako dobro došlo da se popuni kućni budžet. Več se javno žalila i zalagala u pamfletima da se prihodi od strimovanja podignu na približan nivo onome što muzičari dobijaju od emitovanja na radiju i TVu. 

Ono što se oseti, baš jako, strpljivi je rad u studiju i ljubav prema detalju. Muke je mučila dok nije ubedila diskografsku kuću da sama radi produkciju. I dobro je naučila i taj zanat. U karijeri sarađivala je sa brojnim zvučnim imenima, npr. Philom Collinsom, Peterom Gabrielom i pokojnim Princeom. Takve vokalne i sviračke akrobacije danas su prava retkost i koštaju jako mnogo novca i vremena. Tako da nije čudo što se publika, naročito ona starija i iskusnija okreće više "proverenim" starim vrednostima.

Nije ovo nešto za klub ili žurku. Pre da se sluša u krugu porodice i ako ste sami, u samoći. Kate gradi svoje kompozicije i svoj svet oko reči ili kratkih sekvenci. Pravo je čudo kako nekada izrastu tako veliko i grandiozno, da morate da odvrnete zvučnike do daske da bi pojačali doživljaj i čuli čega tu svega ima. Iako je danas već zagazila u sedmu deceniju, pred vama je i dalje jedna devojčica koja se igra i uživa u tome što radi i verovatno je to razlog što se tako dugo ne javlja, ni novinarima ni publici. Želi da je takvom zapamtite. Znamo da je to veliki intelektualni i fizički napor, ali bilo bi lepo da nas dama iznenadi s nečim novim. Onakvim kako samo ona to ume i zna.     

Kate Bush - The Saxophone Song
Kate Bush - The Man with the Child in His Eyes
Kate Bush - Oh to Be in Love
Kate Bush - Wow - 2018 Remaster
Kate Bush - Kashka from Baghdad - 2018 Remaster
Kate Bush - Babooshka - 2018 Remaster
Kate Bush - Egypt - 2018 Remaster
Kate Bush - Army Dreamers - 2018 Remaster
Kate Bush - Suspended In Gaffa - 2018 Remaster
Kate Bush - All The Love - 2018 Remaster
Kate Bush - Hounds Of Love - 2018 Remaster
Kate Bush - The Morning Fog - 2018 Remaster
Kate Bush - The Sensual World
Kate Bush - Between A Man And A Woman
Kate Bush - Eat The Music - 2011 Remastered Version
Kate Bush - Why Should I Love You? - 2011 Remastered Version
Kate Bush - How To Be Invisible
Kate Bush - Deeper Understanding
Kate Bush - Moments Of Pleasure
Kate Bush - 50 Words For Snow
Kate Bush - Misty
Peter Gabriel - Don't Give Up
Prince - My Computer

No comments: