Wednesday, March 06, 2024

Remember "Fade into you" - Mazzy Star Mix

Glas Hope Sandoval kao da dolazi sa druge planete. A i ime joj je jako lepo, meksičko. Gitare, danas već pokojnog Davida Robacka, imale su meru i delovale su smirujuće. Njihov projekat Mazzy Star, trajao je samo 4 ili 5 albuma i jedan EP. Hope snima danas i dalje i nastupa solo. Ostali su tu i neki primeri Opala, The Rain Parade i još nekoliko gostovanja Robacka na delima kolega. Dovoljno za legendu. 

Svakako jedna od najzanosnijih i najupečatljivijih kompozicija Mazzy Star je "Fade into you". Može da se razume na mnogo načina, nije na meni da smišljam teorije na tu temu, ali imam jednu koju ovom prilikom neću da vam odam. U pitanju je nešto jako prosto i lepo. Karakterističan i slikovit je jedan živi snimak koncerta koji može da se nađe na YouTubeu, gde Hope žmirka, nesigurno, kao da je stid njene gracioznosti, a iza nje u kolicima sede deca paraplegičari sa pratnjom. Lekovita pojava. S druge strane, bio sam skoro na jednoj "sludge" i desert rock zabavi, sa jakim ozvučenjem. I gledao teške invalide kako se pomjeraju jako i naglo iskaču iz sedišta, dok grme rifovi. Rock kao medicina? Što da ne. 

Sećam se još pre rata, na radiju su puštali "She hangs brightly". I to oni kosati likovi koji su mlatili glavama levo-desno, gore-dole na koncertima lokalnih metal atrakcija. Pomalo kontrast, pomalo razumljivo, svi smo bez obzira na sve, bili opčinjeni tom pločom, ali i Hope s njenom adolescentnom, pomalo tamnoputom pojavom, tenom i nevinom lepotom za koju smo znali da nije nimalo nevina kao što izgleda. I svima nama dječacima, bilo je jako žao kad se udala za lika iz The Jesus and Marry Chain. 

Mazzy Star zvuče uspavljujuće, zanose u nekom lepo-laganom ritmu. Tu ne postoji mnogo mogućnosti da se melodija razvija, a da ne bude nešto što već znamo. I upravo tu je njihova tajna i vrlina. Zvuče novo i zanimljivo u nečemu što sviraju milioni drugih pre i posle njih. Neko će verovatno u tome da prepozna fetiš, poroke, što je i veoma moguće. Da ne kažem verovatno, jer ne poznajem ceo bekgraund. Zar nisu i najbolje sevdalinke i starogradske posvećene kafanama, opijanju i zabranjenim stvarima. Zašto onda biti i protiv ovoga? Kad to samo pesma je. I ništa više ni manje od toga. Varam se.

Quiet, the winter harbor
So tonight that i might See
Be My Angel
Before i Sleep
Fade into you
Into dust
Flowers in december
I ve Been let down
Dies Someone have your Baby now?
Sparrow
Flowers in december
Clear Day
Wild Roses
Fall aside
Wonderful seed
What s she done to your mind?
Couldn to stand to be Alone
Fall aside 
Fade into you - j mascis
Let me get there
Gade into you - muzz
Watch the Stars
Spotify PLAYLIST





No comments: