Saturday, March 09, 2024

Remember: "Don't Play Cards with Satan" - Daniel Johnston Mix

Dugo vremena, tražio sam i istraživao toliko duboko po "svetu popa", da me je na kraju obhrvala knjiga "Songs In The Key Of Z" - američkog novinara i muzičara Irwina Chusida. Tema knjige bili su izvođači koji su često usled nekog hendikepa, fizičkog ili psihičkog, ili jednostavno usled nekog nedostatka, stvarali neobično lepu i "originalnu" muziku, poznatu samo užim krugovima ljudi. Naravno da je priča obuhvatala i kratku karijeru Syda Barretta sa njegovom tužnom epizodom u Pink Floydu. Ali bilo je tu i likova poput tajanstvenog Jandeka sa ogromnim "outputom". Omiljeni bend Franka Zappae - The Shaggs, sestre koje je otac terao da sviraju iako su to svim srcem mrzile. Imitator Elvisa Eilert Pilarm, pa Wesley Wills, Legendary Stardust Cowboy, čiji je imidž posudio slavni Bowie i još nekoliko drugih. Jedna od centralnih ličnosti, svakako je i Daniel Johnston.

Danielova priča prilično je tužna i jedna u milion sličnih. Peto dete u porodici američkog vojnog pilota, rano psihički oboleo, prekinuo studije. Radio je u McDonaldsu i delio kasete  sa svojim kompozicijama slučajnim prolaznicima i posetiocima restorana. Dobar glas, pročuo se. Mnogi uvideli se da su se u tim pesmama koje je komponovao krili pravi dijamanti i dobre misli. Veliki ljubitelj Beatlesa, kao između ostalih i jedan drugi "outsider" muzičar s druge strane Atlantika Klaus Beyer, Johnston znao je da iskombinuje svoje neobične, često psihotične vizije ili samo emotivne crtice sa akordima u stilu velike četvorke, ali i pomalo drugačije. I naravno, u svoj svojoj muci, pronalazio je način da nekako opstane, preživi i da se nekako kreativno razvija. I ovde moram da naglasim da me po ko zna koji put, pozitivno, iznenadio taj američki zapad, Kalifornija sva okupana u suncu i novcu. Mnogo ljudi iz tih divljih predela i šire, pohrlilo je Johnstonu u susret da mu pruži pomoć i reči nade.

Išao je na turneje, snimao zajedno sa Jad Fairom, Wilco i pokojnim Markom Linkousom... Izdavao je knjige sa svojim zanimljivim crtežima. Drugi čuveni "mrtvac", Kurt Cobaine, nosio je često u javnosti majicu sa motivom Johnstonovog albuma "Hi, How Are You" (1983). Svi su poželeli da saznaju šta je to u pitanju i ko se iza tih tajanstvenih slogana krije.

Imao sam "sreću" da Johnstona gledam na sceni pre otprilike 16-17 godina, kada sam i sam prolazio kroz veoma tešku životnu fazu - poslovno i privatno. Već vidno propao, sa pratećim bendom "koji kida" i koji se kida u strepnji da se nešto neočekivano desi Johnston znojio se za malim klavijaturama i sa malom akustičnom gitarom. U nekoj prljavoj trenerci, grozničavo, gledao je u svoju svitu, publika kao da nije postojala. I svi su nekako došli da gledaju živu legendu i znali su bar deo te priče. Nekoliko puta napuštao je pozornicu i vraćali su ga njegovi drugovi, ponovo, da bar nekako dotera i tu priču, taj "gig" - do kraja. Toga trenutka, odlučio sam da više ne gledam nešto slično, zvezde na zalasku ili u poznim godinama, ljude u teškim problemima. Znam, novac im je neophodan, ali nema potrebe davati 120% od sebe, ni na bini, ni na poslu, ni u ljubavi, ni u blio čemu drugom. Jedan je život i trebalo bi raditi, voleti, živeti sa dve trećine snage. Bila je to velika pouka za mene. Bez preterivanja - definitivno.

Danijel preminuo je 2019e u 58oj godini od srčanog udara. Tražile su ga mejnstrim diskografske kuće, proizvođači odeće i obuće, svi su hteli da rade s njim. Nije izdržao. Iz njegovog ogromnog tela, izlazile su nežne reči i jedan nežan, nevin, izmučen i poražavajući pogled. Bilo je i tu borbe sa demonima, nečistim silama i neke duboko religiozne simbolike kojom nije uspeo da ovlada. Duševna i duhovna Bolest, nešto što razjeda zapad više, ostale nešto manje, usled neverovatno maničnog ritma života i zadataka koji su pred nama postavljeni dobila je još jedno svedočanstvo za večnost. Svi su zakazali i društvo i medicina i porodica, a opet ne treba biti prestrog i bilo koga osuđivati. 

Nemojte biti prestrogi ni prema sebi ni prema drugima, posvetite malo pažnje i ovom nesvakidašnjem liku čije delo dolazi iz srca univerzuma. Blues u svoj svojoj lepoti i svom svom užasu. Još jednom doživeo je veliko priznanje i dokaz svoga smisla i postojanja. Učimo jedni od drugih, učimo sami od sebe.   

Daniel Johnston - A Little Story
Daniel Johnston - The Sun Shines Down on Me
Daniel Johnston - Never Before Never Again
Daniel Johnston - I'm Gonna Buy Me a Car
Daniel Johnston - Oh What a Wonderful Feeling
Daniel Johnston - You Put My Love out the Door
Daniel Johnston - The Beatles
Daniel Johnston - Don't Let the Sun Go Down on Your Grievances
Daniel Johnston - God
Daniel Johnston - Despair Came Knocking
Daniel Johnston - Fighting with Myself
Daniel Johnston - No Love in Town
Daniel Johnston - Her Blues
Daniel Johnston - Don't Play Cards with Satan
Daniel Johnston - Spirit World Rising
Daniel Johnston - True Love Will Find You in the End
Daniel Johnston - Silly Love - Live at Waterloo Records
Daniel Johnston - A Ghostly Story
Daniel Johnston - Easy Listening
Daniel Johnston - Crazy Love
Daniel Johnston - Love Forever
Daniel Johnston - History of Our Love - Live
Jad Fair - I Met Roky Erickson
Daniel Johnston - Mountain Top
Daniel Johnston - The Power of Love
Daniel Johnston - When We All Become Famous in the Sky
Daniel Johnston - Casper the Friendly Ghost
Daniel Johnston - Foolin'
Jad Fair - Cow At The Sacrifice
Daniel Johnston - Fake Records of Rock and Roll
Daniel Johnston - Freedom
Daniel Johnston - American Dream
Daniel Johnston - Mama's Trying for Showland (Live)
Daniel Johnston - Like A Monkey In A Zoo - Live at The Vic, Chicago, IL - 10/20/17
Daniel Johnston - Hey Joe (BBC Radio 1 Live Session)
Daniel Johnston - Life in Vain



 

No comments: