Monday, March 25, 2024

Remember "...Ich Dich Auch Nicht..." - Mick Harvey Mix

Teško je prosuditi ko pored sigurno dominantnog autoriteta kakav je Nick Cave, može da igra približno važnu ulogu, samo u komponovanju i aranžmanima, jer pristup i ulogu pisanja reči, pripisao je Cave isključivo samo sebi. Sigurno da u pratećem bendu, Bad Seedsima, ono što sada predstavlja "Dirty Tree", Waren Ellis, nekada je bio, možda još više, gitarista i multinstrumentalista Mick Harvey. Uvek trezan, fokusiran i koncentrisan, vukao je iz pozadine konce i tek sada postaje jasno koliko bio je važan u jednom periodu. Koji je potrajao nekih skoro 30 godina. Ne samo sa Seedsima, nego i sa The Birthday Party.

Solo karijera Harveya, pa i sporedni projekti, razotkrivaju svu čar njegovog svestranog talenta i poznavanje materije popa. Ako se ne varam, tri su albuma ispunjena prepevima Serge Gainsbourga sa francuskog na engleski jezik. Nesumnjivo, velika misija prezentovanja i (re)interpretiranja nečega što nema odgovarajuću paralelu i referencu u jako bogatom repertoaru svetskih scena i pozornica. Glas Harveya nije preterano bogat facetama i detaljima. Njegovo korektno pevanje koje je još kao dečak trenirao u crkvenom horu gde je njegov otac bio sveštenik, u drugom planu je. I podređeno je celokupnoj atmosferi i kontekstu. Harvey rado priseća se i Jeffrey Lee Piercea i The Saintsa, kojima duguje ne samo glasno fraziranje na gitari i veliko prijateljstvo, nego i deo svoje muzičarske naobrazbe. 

Rado bih vam ovde dodao par ličnih opservacija i zapažanja, ali znam da je ovo prilično konzervativan teren. Fanovi su toliko zagriženi da ne ostavljaju nimalo slobodnog prostora za izražavanje i varijacije. Ili voliš do balčaka ili ništa ne vrediš. Pa onda da stanem ovde. I prepustim vas vašim nepomućenim i nedodirivim mislima i ocenama. 

Mick Harvey - Tango Della Alta Marea
Mick Harvey - Askenazi Gitar B
Mick Harvey - Grand Final First Half
Mick Harvey - Man Without a Home
Mick Harvey - Face to Face
Mick Harvey - I Don't Want You on My Mind
Mick Harvey - A Place Called Passion
Mick Harvey - Where There's Smoke (Before)
Mick Harvey - The Sun Directly Overhead
Mick Harvey - A Day Like Any Other
Mick Harvey - More and More, Less and Less
Mick Harvey - Ich Liebe Dich...Ich Dich Auch Nicht (Je T'Aime… Moi Non Plus)
Mick Harvey - A Secret Hidden Message
Mick Harvey - First Anniversary
Mick Harvey - Song to the Siren
Mick Harvey - Love is a Battlefield
Mick Harvey - When We Were Beautiful & Young

No comments: