Saturday, March 16, 2024

Remember: "Stop Look Listen" - Autechre Mix

Nebrojano puta preslušao sam prva dva dela kompilacije Artifical Intelligence (1992/1994) nekad šefildskog lejbla WARP. I nije mi poznato da li postoje i drugi nastavci te serije. Svi zastupljeni izvođači nekako su ujednačeno dobri i sve sam pokušao posle da pratim. Posle dugog perioda lutanja i traženja, počeo sam da pratim i duo Autechre Seana Bootha i Roba Browna koji se pojavio na AI-ju. Za sebe tvrde da je jako mnogo  matematike u onome što snimaju, izvode i izdavaju. To bi lako moglo da se tvrdi za ranija izdanja. Kasnije, kad su počeli sa izletima u buku i šumove, postalo mi je teško da zamišljam kakve formule i recepti stoje iza svega ovoga. 

Svakako da su Autechre jedno od najznačajnijih imena IDMa i da su konstanta koja traje skoro 40 godina. Uz njih neko možda i može da pleše, čita knjigu, sprema ispite, pravi ručak. Meni to teško ide i kad su oni na zvučnicima, ili češće, na slušalicama, prekidam rad i pratim teme i prelaze kojih je nekad beskonačno mnogo. Čak i sada, dok ovo pišem, odvlače mi pažnju i razvoze mi misli u više pravaca i smerova. Sećam se da su me Funkstoerung iz Rosenheima pomalo podsećali na njih; jedno vreme. Autehre ipak su previše originalni i jedinstveni i jako ih je teško i shvatiti, da ne kažem imitirati i preslikavati u neku novu sredinu i neki srodan format.

Na internetu može da se pronađe koju opremu koriste. Nešto ne menja se od samih početaka do današnjih dana. Brojni su i snimci njihovih živih nastupa i mikseva i čisto sumnjam da je mnogo onih koji to na pedantan način konzumiraju i u tome uživaju. Autechre teško mogu da budu omiljena muzika i iskuljučivi favoriti. Ali mogu da ih zamislim da su nekome na trećem, četvrtom ili na top 10 listi omiljenosti. Ovaj ne baš kratki izbor, ne samo da je potvrda da je i u ovako hermetički zamišljenom domenu moguć razvoj, progresija. Nego i motivacija da se uđe dublje u njihov mikrosvet i da se ne žali za satim provedenim u treniranju sinapsi i ušne školjke sa ovakvim vratolomijama. Sličnih je, kao što sam naglasio, jako malo, ili nimalo.

Autechre - Altibzz
Autechre - Crystel
Autechre - Chatter
Mike Ink - Paroles - Autechre Repoles
Autechre - Gantz Graf [Chosen by fans on Warp20.net]
Seefeel - Spangle - Autechre Remix
Autechre - Oval Moon - IBC mx
SOPHIE - BIPP - Autechre Mx
Autechre - Overand
Autechre - Stop Look Listen
Stereolab - Refractions In The Plastic Pulse [Feebate Mix] - Autechre Remix
Autechre - Nine
Autechre - Djarum
Autechre - Yeesland
Autechre - Inhake 2
Autechre - 19 Headaches
The Bug - Skeng - Autechre Dub
Autechre - M39 Diffain
Autechre - Kalpol Introl
Autechre - Montreal
Autechre - Rotar
Autechre - VLetrmx
Autechre - Second Peng
Autechre - Calbruc
Autechre - Laughing Quarter
Autechre - 777
Autechre - Rpeg
Autechre - Cfern
Autechre - IV VV IV VV VIII
Autechre - ilanders
Autechre - pce freeze 2.8i
Autechre - Pencha
Autechre - Basscadet - Basscadoublemx
Autechre - YJY UX
Autechre - spaces how V
Autechre - foldfree casual
Autechre - c7b2
Autechre - 13x0 step
Autechre - carefree counter dronal
Autechre - all end
Autechre - acid mwan idle
Autechre - wetgelis casual interval
Autechre - Metaz form8
Autechre - lux 106 mod
Autechre - Bike
Autechre - Melve
Autechre - Eutow
Autechre - Clipper
Ulver - Ghost Entry - Autechre Re-Entry

No comments: