Thursday, March 28, 2024

Remember: "One Way Love"/"Life goes on" - The Damned Mix

Londonski The Damned, ušli su u istoriju kao prvi punk bend sa objavljenim snimcima i to singlom "New Rose" iz 1976e godine. Vreme prolazilo je, menjali su se stilski, zalazili i u art rock, prog i gotičarske vode, da bi prošle godine, posle mnogo rotacija, u... "originalnoj" postavi objavili "Darcadelic". 

Lično, jako volim imidž i glas Davida Vaniana. Njegova interpretacija "Eloise", klasika restauriranog 1986. godine sa maestralnim aranžmanima, bila je veliki hit u Britaniji, zasluženo. I skoro da nema iole većeg grada bez nekog njegovog imitatora sa onom pompeznom frizurom i belim čuperkom napred. Veliku ulogu igra i basista, gitarista i part-time političar i nosioc beretke, Captain Sensible. Kao ubeđeni vegetarijanac i navijač  Crystal Palace F.C. neodvojivi je deo slike koju The Damned održavaju u andergraund medijima. 

Naravno da je mnogo ljudi i njihovih savremenika, daleko merodavnije i kompetentnije da se jave na temu ovog po mnogo čemu jedinstvenog benda. The Damned su toliko ušli u DNK britanske scene, da je teško zamisliti šta bi bilo bez njihovih, ako sam dobro pročitao, 12 studijskih albuma, 48 singlova i brojnih živih albuma i kompilacija. Naravno da morate dobro da se obavestite pre njihovih koncerata, uvek je tu neko iznenađenje. 

Bilo da je u pitanju prilično davna sedamnaesto-minutna: "Curtain Call" (1980). Ili Tony Visconti produkcija "Evil spirits" (2018).

Po godinama penzioneri, a po vokaciji i dalje aktuelni nastavljači tradicije, ovaj put, post punka i glam rocka, sudeći po brojnim svedočanstvima i dalje imaju šta da kažu. Kako im to polazi za rukom? Da li je tajna u nekom eliksiru mladosti ili vodi? Sumnjam. Verovatno u uživanju i posvećenosti poslu koji su izabrali i kojim se ovi modernisti i tradicionalisti, preko 40 godina bave. 

Is it a Dream
Trojans
Neat Neat Neat
New rose
Life goes on
Alone again or
The Shadow of Love
I Feel allright
Noise, noise, noise
Twisted nerve
White Rabbit
Eloise
Wait for the Blackout
I Just can't Be Happy today
One Way Love
Maid for Pleasure
Stab yor Back
Standing on the Edge of tomorrow
People are Strange
You're gonna realise



No comments: