Sunday, March 03, 2024

Remember: "Buduće bivše" - The Ex Mix

Holandsku scenu ne poznajem nešto naročito dobro. A koju to poznaješ, pitaće mnogi? Pratim Rutgera Zuydervelta i njegov projekat Machienenfabriek, slušao sam na radiju Golden Earring, još kao klinac; jako sam voleo u tinejdžerskim godinama, indie rock formaciju: Beetie Serveert. The Ex iz Amsterdama, nebrojano su puta protutnjali kroz, hm, moj, grad. Nisam ih gledao. Odbijala me ta definicija "anarho punk" i "skvoteri". Ne mogu reći da se smatram u neke posebne čistunce. U vreme njihovog zenita, sve mi je to nekako ličilo kao da se bivše kolonijalne sile pokušavaju oprati od užasa i zla koje su činile stotinama godina, naspram ljudi druge boje kože, druge vere, drugih svetonazora. Danas sam, slobodno to mogu reći, mnogo blaži u izjavama, ili bar trudim se i ne osuđujem nikoga. Ni iste, a kamo li druge boje kože. Posebno ljude iz generacija rođenih u drugoj polovini prošlog veka i posle. Šta mi znamo? Malo ili skoro ništa. Ne kažem da ne moramo da se trudimo nešto da naučimo, ali znamo jako malo da bi bilo mesta za prezir i sarkazam.

Za muziku The Ex zainteresovao sam se posle čitanja odlične knjige Johna Robba: "Death to Trad Rock". Pored portreta odličnih bendova: Thee Johns, Wedding Present (volim jako), Age of Chance, Big Flame, Nightingales (fanovi The Fall pazite), našlo se mesta i za The Ex. Ubrzo, nabavio sam odličan dvostruki živi: "Too Many Cowboys" (1987) i "Scrabbling at the Lock" (1991), a nešto kasnije i kompiliaciju "30 Years of The Ex" (2009). Sve je to, kao i celokupna kolekcija vinila i knjiga o pop muzici otišlo do đavola. Nije važno. Ne patim zbog toga. Ali zato moram sve informacije da izvlačim iz maloga mozga.

The Ex su mnogo više od onoga što se prišiva uz njihovo ime. Naravno da je tu izražen politički angažman, prvobitno kroz tekstove i grafička rešenja omota, da bi se to posle nekako sofistikovalo. Najpre izborom saradnika, a zatim i blagim varijacijama koncepta. Jako su lepe saradnje sa Tomom Corom na violočelu, pa world music manifesti sa Getatchew Mekurya, saksofonistom i legendom etiopljanske scene. Kolaboracije sa Sonic Youth (2002) i Tortoise (1998), na "In The Fishtank" seriji, zvuče isto tako prilično zanimljivo. Kao da je amerikancima ukazana čast što mogu zajedno da muziciraju sa sada već legendarnim Holanđanima. Glupo je da opisujem evoluciju ovoga zvuke, najpre iz tog razloga što će ovo, pretpostavljam, da pročita neko ko The Ex poznaje mnogo bolje nego ja, ali ja ću to ipak da učinim.

The Ex su promenili jako mnogo postava. U bogatim opisima na internetu ističu se produkcije Steve Albinija, a poređenja idu od Crass, Test Department, The Fall, Can i ko zna koga sve ne, pa sve do recimo Wire. Ili možda obrnutim redosledom. Svakako da The Ex nisu bend nastao iz ničega posvećen nikome. Daleko od toga. Možda je čak i politička poruka bila presudna da zbog nje posvete se muzici i tek posle nađu nešto po čemu će ih zvukovno i zvučno prepoznati drugi među hiljadama drugih izvođača i autora. Postoji neki pedantni automatizam u svemu i spora gradacija u kojoj se odvija skoro svaka kompozicija. Da ne kažem da su jako disciplinovani u tome što se čuje. 

Današnji The Ex svakako ne zvuče kao oni iz 1979, ali ne i puno dalje od toga. Otvoreni za progresivne tokove, kako prošle, tako i buduće, zatvoreni za svaki oblik netolerancije. Moglo bi se reći imali su sreću sa traženjem novih muzičara i zamenama za stare i umorne. Svetski etno zvuk sa povremenim izletima u moderni jazz idiom, ali i stari repetitivni hipnotički diskursi, čine da svako može u tom obilju izdanja da nađe nešto za sebe, ali i ne mora. Može da vam se kao i meni desi to, da jako dobro živite sa većinom toga što su do sada objavili. 

The Ex dokazali su da za njih postoji budućnost, nasuprot efektno odabranog imena u kome ta budućnost ne postoji. Uvek su bili mudri i nenametljivi, samo što (to) retki znaju.    

The Ex - They Shall Not Pass
The Ex - Squatsong
The Ex - Six of One and Half a Dozen of the Other
The Ex - Sucked Out Chucked Out 4
The Ex - Black And White Statements
The Ex - Streetcars Named Desire / Animal Harm (Medley)
The Ex - 1,000,000 Ashtrays
The Ex - Hands Up! You're Free
The Ex - Meanwhile At Mcdonna's
The Ex - The Flute's Tale
The Ex - Eywat Setenafegagn (Live)
The Ex - If the Hat Fits the Suit
The Ex - Cold Weather Is Back
The Ex - Every Sixth Is Cracked
The Ex - New Blank Document
Tortoise - Pooh Song (Christopher Robin's Nightbear)
Oiseaux-Tempête - Through the Speech of Stars
Oiseaux-Tempête - A Man Alone - In A One Man Poem
King Champion Sounds - Last Night We Saw a P.O.L.T.E.R.G.E.I.S.T.
King Champion Sounds - Clouds of Money
The Ex - $
Sonic Youth - VIII
Tortoise - Huge Hidden Spaces

No comments: