Saturday, March 09, 2024

Remember "Don't Touch My Bikini" - Calvin Johnson Mix

Još jedan zanimljiv lik. Verovatno bilo bi mnogo bolje da ovo mesto ustupi nekome sa svoje etikete K Records. Većina, izdavala je mnogo manje nego on sam. A neki, čim bi došli do nekog jačeg publiciteta, preselili bi se u neku jaču firmu sa širim pristupom tržištu. Sećam se da su jednom u mom kraju zaredali likovi s K Records ili koji su na K Records započinjali, tako da sam u jednom cugu odgledao koncerte: Karl Blau, Built To Spill, Modest Mouse, Chain and The Gang, Mirah. Sve su to jako zanimljivi izvođači i autori, ali izrazom prilično daleko od Calvinovog Twee Punk imidža koji je negovao na početku karijere, pa i bluesa i gospela i r&bja kojima ovih dana daje prednost.

Ne samo svojom izdavačkom kućom koja je negovala DIY estetiku, nego i sa bendovima Dub Narcotic Soundsystem, The Halo Banders ili Beat Hapening, Johnson  ostavio je dubok trag, prvo na sceni zapadne američke obale pa na dalje, sve do Starog kontinenta. I sigurno svaki grad, svako iole značajnije mesto na plameti ima bar jednog stručnjaka za njegov zvuk. 

Dubok glas, kojim poigrava se i koji upravlja ostatkom mašinerije, zna ponekad da iritira, ali meni lično, dopada se. Johnston uglavnom snima u vlastitom studiju gde ima dovoljno prostora za svoje zavrzlame i nije više tako mlad da priča iste priče kao 1977e godine. Kada je kao petnaestogodišnjak puštao punk na radiju i organizovao koncerte u Olympia, Washingtonu. Čega je naravno i svestan. Naravno da se iza svega i danas krije neki osmišljeni koncept i želja da se bavi nečim što jako voli. I kod drugih i kod sebe.

Dok su Beat Happening bili prilično lo fi i zbunjivali punk publiku na koncertima svojom "lovers rock" formom i formatom, dalji snimci, solo i sa bendovima, bi recimo još neobičnijom upotrebom eha ili melodike davali prilično ironičnu i izobličenu sliku izraza, koji nam je do tada bio poznat. Tako da ne znamo kada je Calvin ozbiljan, a kada dobro zeza se. Teško je zamisliti da se neko uz ovo muva, ili još gore, sprema ispite. A kako i sam Calvin pleše, sve je prilično "drugo-američki". Sve je dakle nekako pomereno i zarazno, da mora da se odsluša od početka do kraja. I sam izbor ovaj put nekako bio je jako težak. U jednom trenutku CJ me podsetio pevanjem, tj. fraziranjem, čak i na Morrisseya. Da ostanem na tome, već ste se sigurno dovoljno naljutili do sada.  

U vreme jedne od brojnih turneja, 2003e, Calvin doživeo je tešku automobilsku nesreću da je posle nje imao probleme sa pevanjem i glasom. Pa je njegov već do tada poseban način izražavanja, postao još posebniji. Kako sam kaže, jako slabo seća se tog događaja, pa i onoga što je pre toga radio i izdavao i mislio. U jednom intervjuu priča o sličnim stvarima koje su se dešavale Carlu Perkinsu, Elvisu i pionirima zvuka, tako da je jako teško proceniti gde su stvarni izvori nečega što tako samosvojno ide na zvučnicima. 

Nemam hrabrosti da dublje analiziram ovo što volim ponekad slušam, jer sam siguran da postoje mnogi koji su jako dobro i mnogo bolje upućeni u dosadašnje stvaralaštvo Johnsona. Neka ovo bude i kraj priče za danas. Laku noć "Ameriko". Wherever you are!




Calvin Johnson - Love Will Come Back Again
Calvin Johnson - Lightnin' Rod for Jesus
Calvin Johnson - I'm Down
Calvin Johnson - Can We Kiss
Calvin Johnson - Kiss Me Sweetly
Calvin Johnson - Another Teardrop Falls
Calvin Johnson - Blues (We Got 'Em)
Calvin Johnson - A Walk in the Sun
Dub Narcotic Sound System - Spaghetti Feed
Dub Narcotic Sound System - Respirator Version
Dub Narcotic Sound System - Super Dub Narcotic
Dub Narcotic Sound System - Dub Narcotic's Delight
Dub Narcotic Sound System - Love Ain't on the Run
Dub Narcotic Sound System - Dub Narcotic Groove
The Halo Benders - Don't Touch My Bikini
The Halo Benders - Freedom Ride
The Halo Benders - Bombshelter, Pt. 2
The Halo Benders - Virginia Reel Around The Fountain
Beat Happening - What’s Important
Beat Happening - Indian Summer
Beat Happening - Godsend
Beat Happening - Red Head Walking
Beat Happening - Black Candy
Beat Happening - Not a Care in the World
Beat Happening - Teenage Caveman
Calvin Johnson - Crazy Legs


No comments: