Friday, March 15, 2024

Remember: "Nemoj" - Disciplina Kičme/Disciplin A Kitschme Mix

Jako cenim opus Koje i njegove Discipline Kičme, iako znam da to ni vama, ni njemu ništa ne znači. Ni u ovom ni u svim ostalim trenucima. Ne poznajemo se. Ono što me je uvek čudilo je kako je uspeo da održi integritet i da recimo u intervjima uvek kaže ono što misli, da tako misli kako misli, a da ga ni sagovornici, ni publika ne počnu da preziru zbog toga što pripada jednoj ili drugoj strani. Koja je uvek bio svoj i na svojoj strani. Bar je odavao takav utisak. Ima jako dobar muzički ukus i nekako u svemu što radi, blago rečeno - dominira.

Jedno vreme, nekako sam indirektno dolazio u susret s njegovim opservacijama i preporukama. Ili su mi pogrešno dočaravane i prenošene. Ta nesrećna britanska epizoda sa pokušajem da ostvari "međunarodni" uspeh i prodor, ako pod međunarodnim uspehom ne smatramo, da je uvek rado viđen gost širom "bivše države", svakako ostavila je vidan trag, moguće i neko razočarenje s tim kako je doživeo ostrvsku državu i muzički biznis tamo. Konstrukciju celokupne scene, logistike i onoga oko scene, što zapravo i nema tolike veze s popom, a tako dobro opisano je npr. u knjizi Jimmy Cautija & Billa Drumonda (KLF): "Manual: How to have a number 1 the easy way" sigurno da je upoznao iz prve ruke i verujem da to ima u malom prstu. Prava je šteta što se tamo nije potvrdio, kvalitet i originalnost svakako poseduje. Istrajnost? Ne znam. Faktor sreće? 

Gde god da je Koja upleo svoje prste ostavio je upečatljiv trag, bilo da je to Šarlo, njegov bend ili produkcije drugih bendova. Tu su naravno nastali razni tračevi, zavist, pa i kontroverze. Vreme će da bude najbolji sudija.

Za mene, Disciplina je sve što je snimljeno na srpskom jeziku, a nešto manje ono što nije snimljeno na srpskom jeziku. I pod imenom Disciplin A Kitschme. OK, sve je Disciplin(a). Ime, to je program. 

Nažalost, desilo se to što se desilo. Pre nezgode, mesec dana pre nezgode, gledao sam njihov odličan nastup u jedno malom klubu. Materijalno svakako da nije bilo baš najoptimalnije rešenje, ali za nas prisutne više nego dovoljno za novac kojim smo platili ulaznice. Kako će to sve dalje da funkcioniše s Kojom? Niko ne zna. U pitanju je jedna od najrizičnijih profesija, život na točkovima, glavni izvor zarade su koncerti; kako su socijalno i zdravstveno rešeni? Bolje da ne pitam. Sa iskrenom željom za što boljim oporavkom i novim snimcima, pa kako god, završio bih ovo kratko izlaganje.     

Disciplin A Kitschme - Šta Je To Što Drži Danas Tvoju Pažnju?
Disciplin A Kitschme - Manitua mi
Disciplin A Kitschme - Iza 9 brda
Disciplin A Kitschme - Da li ti znas za neki drugi ritam
Disciplin A Kitschme - Zemlja svetlosti
Disciplin A Kitschme - Mannitou, Pt. 3
Disciplin A Kitschme - Neko mora to da spreci
Disciplin A Kitschme - Covek koji ne nosi sat
Disciplin A Kitschme - Love Removal Machine - Uzivo
Disciplin A Kitschme - Addicted to Love - Uzivo
Disciplin A Kitschme - Mannitou, Pt. 4
Disciplin A Kitschme - Children Song
Disciplina kicme - Novac nece doci
Disciplina kicme - Svi za mnom
Disciplina kicme - Cudna suma
Disciplina kicme - Betmen Mandrak Fantom
Disciplina kicme - Prijatelj sa mastom
Disciplin A Kitschme - Hendriks, Hendriks!
Disciplin A Kitschme - Oh Why - Funkey Puzzle Dub Edit
Disciplina kicme - Nemoj

No comments: