Thursday, March 14, 2024

Gledao & Slušao: GZA/Genius & Phunky Nomads

Ne pamtim kad sam poslednji put bio na rap koncertu. Mnogo toga promenilo se od tog "posljednjeg puta", tako da nisam skoro ništa očekivao od solo nastupa GZA iz Wu-Tang Clana i instrumentalnog sastava Phunky Nomads. Mislio sam da će da dođu uglavnom Romi, Turci "četvrta generacija" i neki novi klinci sa pantalonama spuštenim do kolena i trendi trenerkama sa kapuljačama. Bilo je potomaka migranata i gastarbajtera, ali i dosta "belaca", Amerikanaca i Nemaca. Gotovo polovina, u Wu majicama i jaknama. Sledbeništvo kulta Clana, verno je, odano i ne tako zanemarivo po broju i šarenilu. Dvorana koja prima oko 700 duša, bila je solidno popunjena. Stao sam među "rock kritičare". I popio jedno pivo pomešano s limunadom. 

Da nastavim. GZA/Genius i Phunky Nomads, svirali su celi album "Liquid Swords" iz 1995e. Mislim da oko 2/3 publike nije bilo rođeno u to vreme. Ali svi sve tekstove, uključujući i 5 Wu Tang stvari, znaju da odrecituju napamet i to se čulo i videlo po horskom nadopunjavanju ekipe na bini. Stao sam pozadi, levo. Tri tipa u debelim jaknama ispred mene. "Hoćemo li kakav alkohol piti?" Smeju se. Jedini su u sali pili negazirana vodu, pretpostavljam. Da ih izdam, jedan je posle, pred kraj, doneo džin tonik. Na dužnosti. Naime, policajci u civilu. Celo mesto događanja mirisalo je na lekovito bilje, nanu, kadulju,etc.. Na kilometar. Par očajnih očeva sa desetogodišnjim feminiziranim sinovima, došli da malo mačo duha usade u naslednike. Bila je neka mršava devojka, par puta sam je pogledao, a njen tip mi gestikulira: "a vidiš kakva je jadna..." Muzika radničke klase za radničku klasu. GZA, kažu, doktor astrofizike i radi za NASA. Valjda što je toliko mudar da niko, šatro, ne razume o čemu su mu tekstovi, tu čudnu liriku... Divlji i tribalni pokreti Afroamerikanca u drugoj polovini šeste decenije. Stvarno perfektan osećaj za tajming i Phunky ritmove. A rime... Pafff. Kad smo izlazili, tapšu me klinci po leđima. Dobri "ste vi matori". "Hey Bro." "Bruda." I da onaj znak, sporni, Đerdana Šake i Šaćirijia na fudbalskim terenima, sa obema rukama, to je zapravo i otprilike modifikovani simbol Wu-Tang Clana. Vidim svi dižu ruke tako. A i neki lik iz farmaceutske industrije, koji je zaradio milione, kupio je ekskluzivno pravo za album WTC, koji je objavljen u jednom primerku. 

Svi piju kolu. Ogladnelo se. Da nabrojim i hitove WTC, koji su pored kompletnog "Liquid Swords", izvedeni to veče: "Clan in da Front", "Reunited", "C.R.E.A.M.", "Triumph" i "Protect Ya Neck". GZA se dobro i pošteno oznojio ispred najstarijeg brata Ol' Dirty Bastarda na bubnjevima. Nažalost - samo 75 minuta na bini. Za više, ni ja, ni oni, nisu imali snage.

No comments: