Tuesday, March 19, 2024

Remember: "Song Cycle" - Van Dyke Parks Mix

Da je neke "nebeske pravde", ovde bi stajao kratak opis jednog od najvećih albuma popa ikada - "Song Cycle"' i napisao bi ga neki autoritet kome svi verujete. Pokušaću u par crtica da vam se obratim i skrenem pažnju na veliko ime u industriji: Van Dyke Parksa. 

Rođen 1943, još kao dečak glumio je u raznim blokbasterima, da bi se zahvaljujući svojoj "pomerenoj" filozofiji i drugim poetskim; "od Boga" darovima, posvetio muzici. Nike tajna da je igrao važnu ulogu na nekim od najboljih ostvarenja Beach Boysa. Njegovi aranžmani krase ogroman broj izdanja mejnstrima, a oprobao se uspešno i u filmskoj muzici.

Poznato je da Amerikanci kad sade drvo, dobro osmotre okolinu, ispitaju zemljište, odaberu seme i neguju stablo dok ne izraste ogromna krošnja. Kada dođe vreme za to, materijal koriste ili u gradnji kuća ili nekih drugih proizvoda. Tako otprilike tretiraju i ljude. Ne daju im odmah da se raspojasaju sa njihovim talentima, ako ih imaju, nego postepeno, grade prostor oko njih i pomalo pomažu im dok se sami ne pronađu. 

Parks peva pomalo kroz nos, koristi metalne bubnjeve i doboše, bendžo i ako to može da se nazove tradicijom - tradicionalne teme i instrumente. Dobija zauzvrat taman onoliko koliko mu treba za život - očigledno ne mnogo. 

Ovaj raspoloženi i pun života, brka, svestan svojih ograničenja i sposobnosti, stvara istoriju, a ne čuda koja traju jedan dan. Odrastao na Spike Jonesu i Les Paulu, u svoje pesme ubacuje i Gershwina i Kalipso i šta sve ne. "Song Cycle" je imao ogroman studijski budžet i nije povratio ni dvadeseti deo uloženog novca. Ali takva je istorija kontrakulture. Pevao je "A Day in the Life of a Tree" Beach Boysa na albumu "Serf s Up" (1971). Sigurno ste ga negde već čuli, a da niste zapazili njegovo ime. Ako ne ništa drugo ono u "Ulici Sezam" dok ste bili klinci ili čuvali svoju decu. E to je taj Van Dyke Parka.

Za ostatak informacija, poslužite se internetom. Ima mnogo toga...

Van Dyke Parks - Up Laurel Canyon
Van Dyke Parks - Bing Crosby
Van Dyke Parks - You're a Real Sweetheart
Van Dyke Parks - America
Brian Wilson - San Francisco
Van Dyke Parks - Night in the Tropics
David Mansfield - Tom Rides / Tracking the Thief
Van Dyke Parks - Money Is King
Van Dyke Parks - Last Call
Gaby Moreno - The Immigrants
Van Dyke Parks - Stars and stripes forever
Van Dyke Parks - Veracruz
Van Dyke Parks - Ice Capades (Moog Music)

Spotify PLAYLISTA


No comments: