Monday, May 27, 2024

Remember: You're on Your Own - A Certain Ratio Mix

Albume A Certain Ratio, benda koji potiče iz nekog od brojnih predgrađa Mančestera, volim da slušam "u komadu", dok pokušavam da se bavim nekim "intelektualnim" radom. Daju neophodan ritam moždanim ćelijama i lagane progresije pomažu prilikom koncentracije, drže vas budnim, revnim.

Muzikom bave se, uz izvrsne prekide, još od davne 1977e godine. Nikad im nije bila namera da postanu simbol i perjanica lokalne i čuvene Factory etikete, ali nekako ih istorija pamti najviše po tom periodu i po tim izdanjima. Danas su se skrasili na Mute i nekako dobro se uklapaju u aktuelnu uređivačku politiku Daniela Millera. U ranim periodima, gurao ih je legendarni Tony Willson, kome se više dopadala njihova post punk strana. Kako se bend sve više okretao plesnom zvuku i funku, tako je i njihova međusobna ljubav bila sve manja i manja, dok se nije u potpunosti istopila i dok im se putevi nisu razišli.

Na ACR Loco (2020), kao da su se malo pomirili sa svojim starim vremenima i zvuče prilično sveže i eksplozivno i inovativno. Iskusniji pratioci sigurno mogu i kod njih da osete uzore i uticaje. Meni trenutno jedino na pamet pada Miles Davies iz "električne" faze, pa sve do albuma Tutu (1986) i Amandla (1989). Svojevrsni revival ACR doživeli su i zahvaljujući The Rapture, !!! i LCD Soundsystem, sledbenicima koji ne samo da su ih navodili kao uzore, nego su s priličnim uspehom koristili neka od njihovih producentskih rešenja i na svojim albumima. 

Kao nijedan bend pre i posle njih, iz te njihove lige i ere, uspeli su po mom mišljenju, pre svega zahvaljujući pristojnim i prijatnim vratolomijama i vinjetama basiste Jez Kerra i bubnjaru Donaldu Johnsonu koji je ušao u interkontinentalnu dušu svoga instrumenta. Oni, sa ostatkom postava koje su prodefilovale kroz ACR, često rade studiozno, prvo preko tema i slučajnih detalja koje vredno beleže u sveske sve dok ne dostignu kompaktnu celinu i melasu ritmova i atmosfere. Za neke kompozicije ipak tvrde da su i za njih same predstavljale put u nepoznato i da je konačan rezultat bio potpuno iznenađenje. Gitarista Martin Moscrop često uleće iz drugog plana i morate malo da se napregnete da čujete i njegov rad ruku. A kad pređe na trubu, taj krajnje netipičan instrument za publiku koja sluša ovaj stil, efekat zna da bude prilično neočekivan.

ACR će verovatno i dalje da osvajaju teren iz drugog plana, nepravedno zapostavljeni od medija i šire publike. Klupska, koncertna i diskofilska kompatibilnost i fleksibilnost, koliko god da im idu u prilog, toliko im i smetaju. Pop nekako više i kao po tradiciji, protežira pravolinijske zvezde i zvezdice koje igraju na jednu kartu, stilski i izvođački homogeno, pa i jednostavno. ACR kao što rekoh, treniraju intelekt pa je čak i meni nekad lično, teško da im posvetim onoliko vremena koliko stvarno zaslužuju. Istinske legende, za retke, nažalost ne i šire.

A Certain Ratio - Wild Party - 12" Version

A Certain Ratio - And Then Again - 12" Version

A Certain Ratio - Mickey Way - 12" Version

A Certain Ratio - The Fox - US 12" Version

A Certain Ratio - Knife Slits Water - 7" Version

A Certain Ratio - Dirty Boy Extended

A Certain Ratio - Make It Happen

A Certain Ratio - All Night Party

A Certain Ratio - Abracadubra

A Certain Ratio - Tumba Rumba

A Certain Ratio - Don't You Worry 'Bout a Thing

A Certain Ratio - Life's a Scream

A Certain Ratio - Brazilia 6.10

A Certain Ratio - Turn Me on - 7" Edit

A Certain Ratio - Shack Up - Electronic Radio Edit

A Certain Ratio - Nostromo A Go Go - Demo

A Certain Ratio - Repercussions - African Mix

A Certain Ratio - Back to the Start

A Certain Ratio - Crystal

A Certain Ratio - I'd Like to See You Again

A Certain Ratio - Anthem

A Certain Ratio - The Big E

A Certain Ratio - Won't Stop Loving You

A Certain Ratio - Tekno 4 an Answer

A Certain Ratio - You're on Your Own

A Certain Ratio - Down Down Down

A Certain Ratio - Suspect - The Ballroom

A Certain Ratio - Bouncy Bouncy

A Certain Ratio - Get A Grip - Maps Remix

A Certain Ratio - Afro Dizzy

A Certain Ratio - Waiting on a Train

A Certain Ratio - Bitten by a Lizard

A Certain Ratio - Where You Coming From

Spotify PLAYLISTA


No comments: