Friday, May 24, 2024

Remember: Loosing All Sense - Grizzley Bear Mix

Možda bi bilo lepo i prijatno, skupiti pare i otići na psihoterapiju kod Eda Drostea, bivšeg člana Grizzley Beara, čime je počeo da se bavi tokom prošle godine. Sudelovao je na 4 od 5 studijskih albuma ovih majstora melanholije i blagih i odmerenih tonova, od 2002e do 2020e godine. Bilo je tu i sjajnih trenutaka, kao što su vrhovi top lista i rasprodate turneje sa Radioheadom. Nije mu se, kad se sve svodi pod crtu, dopao takav život, na četiri točka i nezdrav.

Drugi važan lik ove postave je Daniel Rossen. On je još aktivan i nije bacio peškir u ring. U čemu je tajna GB, jednog od prvih istinskih "bendova" koji su potpisali za britanski Warp i donekle promenuli njihovu uređivačku politiku? Slavu je ta etiketa stekla pre svega zahvaljujući elektronskim producentima i izvođačima. Pa možda upravo zahvaljujući sviranjem atmosfere i utapanjem melodija u taj ambijent. Izvesna inovativnost je u pitanju i neporeciva je.

GB izbegavaju nagle promene raspoloženja i pompezne korake. Ne samo da su usvirani i brižno osmišljeni, nego i prijatni i za ljude kojima je andergraund zbog svoje poze ili nedostatka iste, stran i mrzak. Snimili su i par "hitova" kao čeone uzorke svojih višeglasnih harmonija.

Svako ko je pre 10ak godina poželeo da bude aktuelan i "informisan" mogao je da se pohvali s njihovim CDom ili mnogo ređe - vinilima. 

Lično, čujem kod njih i bluegrass i folk i zvuke automobilskih motora sa bruklinskih ulica i saundtrekove holivudskih hitova 50ih i bendžo i cvrkutanje i flaute sa bina Menhetna. Iako tamo nikad nisam bio. Možda i ne nameravam.

Otkud takve asocijacije i ideje u doba transhumanizama i raspadanja materijalnih dokaza civilizacije? Ko zna? Kada nam poskidaju sve dokaze postojanja sa klauda i servera, možda će neko da zapamti melodiju i tekst. Ono - usmeno predanje sve će da nas nadživi. I tablet koji je tako tanak da se na dodir pretvara u prah.

GB su spomenik lepoti koje je sve manje i za koju usled stresa i utrke s vremenom nemamo više razumevanje kao naši preci i naslednici. Neka nam i jedni i drugi oproste. Evo im jedan mali dokaz.

Grizzly Bear - Deep Sea Diver

Grizzly Bear - Eavesdropping

Grizzly Bear - Don't Ask (Final Fantasy Remix)

Grizzly Bear - A Leader Always Carries a Stick

Grizzly Bear - Owner of a Lonely Heart

Grizzly Bear - Knife

Grizzly Bear - Little Brother

Grizzly Bear - Two Weeks

Grizzly Bear - A Simple Answer

Grizzly Bear - Sun In Your Eyes

Grizzly Bear - Sleeping Ute - Nicolas Jaar Remix

Grizzly Bear - gun-shy - Lindstrøm Remix

Grizzly Bear - Mourning Sound

Grizzly Bear - Losing All Sense

Grizzly Bear - Sky Took Hold

Department Of Eagles - Noam Chomsky Spring Break 2002

Department Of Eagles - Gravity's Greatest Victory/Rex Snorted Coke

Department Of Eagles - No One Does It Like You

Department Of Eagles - Brightest Minds

Daniel Rossen - Unpeopled Space

Christopher Bear - If You Leave Something Behind

Daniel Rossen - Silent Song - Live in Pioneertown

Daniel Rossen - Saint Nothing

Christopher Bear - Maxxxin

Christopher Bear - Into Eddie's World

Spotify PLAYLISTA


No comments: