Saturday, May 25, 2024

Remember: Don't Become the Thing You Hated - Destroyer Mix

Glas Kanađanima Dana Bejara, jedinog stalnog člana Destroyera, podseća na glas Britanca Steve Harleya. U svakom drugom smislu, Bejar, na 13 albuma objavljenih od 1996e godine, ne samo i prvenstveno - tehnički, predstavlja primer evolucije autorskog popa na prelazu iz XX u XXI vek.  

Destroyer, po mačo imenu, pre bi mogli da budu neki metal bend. Kada njihovu muziku poredimo sa muzikom dugokosih virtuoza, osim ironije možemo da osetimo i predanost, pa i uživanje u tome što se radi. Bejara pored odličnih kritičkih ocena svoga rada, na sceni drži publika koje ni u kom velikom gradu nije mnogo, ali dovoljno da može da im posveti dva sata izuzetno kvalitetnog programa i pokrije troškove puta i života. Priznajem, bio sam jedini na njegovom ili njihovom koncertu koji nije znao sve tekstove napamet. Što mi opet nije smetalo da svoje mukom stečeno mesto za šankom čuvam predano i povremeno nazdravljam mom imaginarnom "prijatelju" koji se njihao binom s mikrofonom. Opet, kad sam na par minuta skoknuo do wc-a i vratio se, "moje mesto" više nije bilo slobodno. Stao sam pored miks pulta kluba Ampere i video oko sebe mnogo zaljubljenih parova. Skoro samo Bejar, njegovi svirači i ja, bili smo sami. Muzika samoće koju vole zaljubljeni.

Tajna Bejarovog izraza je u retkim, ali dobro osmišljenim detaljima. Sve ostalo podseća na milione drugih manje i više uspešnih bendova. Osim kad se trudi da napiše neku baš anti-pesmu i anti-melodiju. U intervjuima ne krije svoju naklonost prema filozofiji, Waitsu, Warren Zevonu ili Leonardu Cohenu. Čuje se predistorija i vidi da to nisu kompozicije nastale iz ničega, da čovek poznaje pop i odaje priznanje precima formata.

Ukratko Destroyer je veliki format samo za odabrane. I drago mi je što sam jedan od odabranih. Bar povremeno.

Destroyer - No Cease Fires! (Crimes Against the State of Our Love Baby)

Destroyer - To the Heart of the Sun on the Back of the Vulture I'll Go

Destroyer - English Music

Destroyer - Here Comes the Night

Destroyer - From Oakland to Warsaw

Destroyer - A Dangerous Woman Up to a Point

Destroyer - Leave Little Fiddler (Alone)

Destroyer - Shooting Rockets (From the Desk of Night's Ape)

Destroyer - Suicide Demo For Kara Walker

Destroyer - Song About Disappointment

Destroyer - Girl in a Sling

Destroyer - Tinseltown Swimming in Blood

Destroyer - A Light Travels Down the Catwalk

Destroyer - The Television Music Supervisor

Destroyer - Eat the Wine Drink the Bread

Destroyer - Bye Bye

Destroyer - Grief Point

Destroyer - Ravers

Destroyer - Don't Become the Thing You Hated

Destroyer - The Last Song

Spotify PLAYLISTA


No comments: