Monday, May 13, 2024

Remember: kočnice - Obojeni program mix

Pokojni John Peel puštao je Obojeni program u svojoj emisiji. Pretpostavljam da je slabo šta razumeo. A ni ja to baš ne razumem. Lokalna priča, verovatno sa nekim univerzalnim porukama. Nekad jako prijaju. 

Sećam se kako su na proputovanju za Holandiju svratili i u moje mesto. Navikli da nastupaju u solidno popunjenim prostorima širom bivše zajedničke države, verovatno bili su razočarani veličinom podruma u kome smo ih dočekali. Bilo je tu tridesetak duša i neka napeta atmosfera među posetiocima. Otprašili su svoj set sa dvojicom basista i svirali kao da je pred njima 2000 duša. Neviđeno usvirani i uvežbani. Kebra je povremeno gledao u svoju sveščicu i deklamovao svoje blago optimistične i odmerene impresije o životu, smrti i onome između. Bar kako ja to vidim, čujem i razumem.

Vojvođani imaju smisao za zajedništvo i ne dozvoljavaju nikome da im ga pokvari. Više Centralna Evropa nego orijent, slobodno može da se kaže da su deo kulture koja prevazilazi geografiju iz koje potiču. Prividna nezainteresovanost za aktuelne teme, izbacuje ih u ligu vizionara i istinskih proroka. Ljubav prema britanskoj sceni 80ih ni u kom slučaju nije prepreka da i u ovom veku deluju sveže i opasno. Britki rifovi, sa zanimljivim aranžmanima mešaju se sa dečačkim reklamovanjem glavnog i sporednih vokala.

Šteta što ih nema više nego što ih ima - među nama. A možda je to taj umetnički i stvaralački ciklus precizno doziranog prisustva i upliva u naša osećanja. I naše poimanje stvarnosti. Taman kad potonu u blagi zaborav, pojave se kao iz ničega i probude nas iz razmišljanja i snova koji nam pomažu da izdržimo svakodnevne stresove i pritiske sa svih strana.

Štipaljka

U tvoj osmeh stane sve

Filadelfija

Kad bi malo... Sedam puta...

Kočnice

Razgovor

Baš sam pametan Vau.

Kamioni kameleoni i karamele

Klonirani dječak

Kad se nekom nečem dobrom nada

Želim svaki dan biti radostan

Obećaj mi molim te

Savršen

Braunovo kretanje

Ljudi znaju samo ono što im se kaže

Problem ne postoji

Svaka definicija gubitak je slobode

Idem glavnom stranom

Mačka

Tri mornara

Drugi

Abcd avioni

Nebo nebo plavo je

Spotify PLAYLISTA 


No comments: