Saturday, May 25, 2024

Remember: Irresponsible Tune/Isolation - Dirty Projectors Mix

Još jedna skupina mladih i ponosnih ljudi iz Brooklyna. Na osam studijskih albuma od 2002e pa do danas, čujemo nešto što teško može samo jedan, dva ili tri pop kvarteta zajedno da izvedu u isto vreme. Toliko je to bogat i pun zvuk. Moju maštu zaintrigirali su albumom kamernih, neobičnih i do neprepoznatljivosti u- i raz-obličenih obrada Black Flaga - "Rise Above" (2007).

Svakako da u svemu postoji koncept i da kad klasičnu izvedbu i magične vokale, pre svega Davida Longstretha, naglo prekine neki gromoglasni gitarski rif koji preti opštim raspadom, sve dobija neku novu epsku dimenziju koja - teško, ali ipak, to mora da se zna, nalazi put do šire publike. 

I neki parno-neparni karipski ritmovi sa šarama na elektronici toliko mame pažnju, da nije lako uvek koncentrisati se na sadržaj. Često, baš često, vraćam neku pesmu s polovine na početak da bih tačno uhvatio njenu nit i poentu. Težak zadatak.

Amerikanci kao poštovaoci jednostavnosti, ekonomičnosti, prijemčivosti i preciznosti izraza, onako racionalni, dugo vremena su npr. bežali u književnosti od likova sa dugim rečenicama poput Thomasa Bernharda.

Ovde svaka kompozicija DP sa desecima krajeva i produžetaka, nudi nam brojna tumačenja i daje velike slobode asocijacijama. Veliko i izrečeno u jednom dahu. Ne čudi što im je pored Matmosa, eksperimentima sklona Islanđanka Bjork poklonila povjerenje na zajedničkoj ploči "Mount Wittenberg Orca" (2011). Toliko su (ne)američki i svoji da me ponekad, po stavu i radnom etosu, podsećaju na plodne sunarodnike Sufjana Stevensa i Stephina Merritta, a sam Longstreth tvrdi recimo da jako poštuje Kanye Westa.  

Prava je veština da čudni DP indie gospel tako suvereno prikriva svoje uzore i u svakoj odsviranoj noti nudi neko novo seme za dublje razmišljanje. Eksplozija ideja i bogatstvo izraza, sublimirani na tako suženom prostoru kao što su jedan singl, jedan album - verovatno će tek u neko buduće doba da dobiju istinsku evaluaciju i nagradu. Da su se DP igrom slučaja posvetili istim intenzitetom kao što to rade s muzikom recimo "novoj ekonomiji", danas bi sigurno bili milioneri.

Pop ne postoji bez ljubavi prema sebi. Toliko im je danas ukidanjem nosača zvuka poljuljano dostojanstvo i žive u otežanim okolnostima kao malo koja druga struka. DP su dostojanstven primer toga.

Dirty Projectors - Swing Lo Magellan

Dirty Projectors - Stillness Is The Move

Dirty Projectors - Break-Thru

Dirty Projectors - Beautiful Mother

Dirty Projectors - No Embrace

Dirty Projectors - When the World Comes to an End

Dirty Projectors - No Intention

Dirty Projectors - After Santa Monica Boulevard

Dirty Projectors - Like Fake Blood In Crisp October

Dirty Projectors - (Throw On) The Hazard Lights

Dirty Projectors - D. Henley's Dream

Dirty Projectors - No More

Dirty Projectors - The Bride

Dirty Projectors - See What She Seeing

Dirty Projectors - Zombie Conqueror

Dirty Projectors - Break-Thru - Live at Power Station

Dirty Projectors - Search For Life

Dirty Projectors - Self Design

Dirty Projectors - You Create Yourself

Dirty Projectors - My Possession

Dirty Projectors - Isolation

Dirty Projectors - Offspring Are Blank

Dirty Projectors - Irresponsible Tune

Dirty Projectors - Fluorescent Half Dome

Dirty Projectors - Police Story

Dirty Projectors - Spray Paint (The Walls)

Dirty Projectors - Rise Above

Spotify PLAYLISTA



No comments: