Wednesday, May 22, 2024

Remember: Krivac si ti/Jutro će promijeniti sve- Indexi Mix

"-Čini se da su u Sarajevu ostali samo heroji?-

Mislim da to nisu heroji. Ostale su budale..." - Kemal Monteno

Neko mi je davno ispričao da je za vreme međuverskih sukoba u regionu 90ih, Davorin Popović, ili "Pimpek" kako su ga zvali prijatelji, pevao u Sarajevu celo veče za šniclu. Kako se sudbina poigrala sa legendama, pa i pevačem najvećeg muzičkog sastava toga grada. Još kao tinejdžer, ulazio sam povremeno u njegov lokal na Marijin Dvoru. Samci sede za šankom i stolovima. U lepom enterijeru gledaju u svoje čaše. 

Muzika Indexa, bar onaj autorski i nešlagerski deo, a počeli su davne 1962 godine, bila je po mnogo čemu jedinstvena i neponovljiva. Gitarsko umeće još jednog pokojnika, Slobodana Bode Kovačevića, bilo je na nivou jednoga Michaela Karolyja iz Can. Ekonomično, a opet puno egzotičnih ukrasa, savršeno se uklapalo u ostatak zvučne slike koju su decenijama, uporno, sve do 2001e, isporučivali danas starijoj publici s kojim su nekad zajedno rasli. Nije to bio andergraund, mada ne sumnjam da im i andergraund nije bio stran i nepoznat. I retko su pričali za medije i rasipali se hiperbolama i epitetima. Spomenuli bi ponekad Maka Dizdara, Abdulaha Sidrana, Želimira Altareca Čička i druge tekstopisce. Zahvalno, toliko im je bila važna celina i toliko su bili precizni i isplanirani, ali i slobodni u doba komunizma. Više nego mnogi sada, u doba sveopširne i sveobuhvatne demokratije.

Kroz brojne postave prodefilirala su imena poput Kornelija Kovača, Ranka Rihtmana i Đorđa Novkovića. Tu je bio i čuveni Enco Lesić (studio "Druga maca") bez koga, danas, beogradski novi talas ne bi zvučao kako zvuči kako ga već čujemo.

Simfonijski aranžmani bili su nekad tako zahtevni i puni dramatičnih prelaza, da su brojni koncertni snimci dokaz umeća i usviranosti kakva se retko sretala na našim prostorima, a i šire. I niko nije odskakao. Kolektiv u pravom smislu. Obratite pažnju npr. samo na orgulje i klavijature. Kap po kap, potaman.

Jednom prilikom mi je pokojni otac, rekao "Davorin je ogroman, veći i od Čole", a ne pamtim da sam ga ikad video da sluša muziku. Toliki su bili Indexi, svi smo ih voleli u gradu, ali spominjali onako, retko i usput. Kako to već ide sa pravim i istinskim legendama.

Indexi - Krivac Si Ti

Indexi - Sanjam

Indexi - Plima

Indexi - Balada

Indexi - Slovo O Čovjeku

Indexi - Pustinja

Indexi - Snijeg pade na behar na vože

Indexi - Kameni cvjetovi

Indexi - Učini Jednom Bar

Indexi - Vrijeme Je Na Mojoj Strani

Indexi - Jutro Će Promijeniti Sve

Arsen Dedić - Ti Si Mi Bila Naj. Naj

Indexi - Svijet U Kojem Živim

Indexi - Budi Kao More

Indexi - Tužna Su Zelena Polja (feat. Vladimir Savčić Čobi)

Indexi - Žute Dunje

Indexi - Pružam Ruke

Indexi - Oko Malih Stvari Svađamo Se Mi

Indexi - Šabn-Dabn-Šabn-Du-Bajo

Indexi - Povratak Jacka Trbosjeka I Ostalog Zla

Indexi - Predaj Se Srce

Indexi - Bacila Je Sve Niz Rijeku

Indexi - I Pad Je Let

Indexi - Ulica Karađoz Bega

Indexi - Poslije Tebe

Davorin Popović - S Tobom Dijelim Sve

Davorin Popović - Balada Za Nas Dvoje


Spotify PLAYLISTA

No comments: