Tuesday, May 28, 2024

Remember: Humpaan - Eläkeläiset Mix

Kad su Finci u muzici i kulturi u pitanju, obično me interesuju usamljeni ekscentrici poput Jimi Tenora, Akija Kaurismakija ili Mauri Anteri Numminena. Igrom slučaja, pre skoro 30ak godina, naleteo sam na jedan album Eläkeläiseta, izuzetnih zabavljača i muzičara iz Joensuua, maloga mesta udaljenog od ruske granice 60ak kilometara. Humppamaratooni (1997) ne samo što mi je tada bio vedar, ekstrovertan i smešan, to mi je posle tmurne prve polovine 90ih, bilo jako potrebno, nego mi je i proširio muzičke vidike. Eläkeläiset u svojim obradama svetskih hitova koriste tradicionalne stilove "humppa" i "dansa", pomešane sa jako ironičnim aranžmanima i tekstovima na finskom, koji često vređaju publiku, dobar ukus, nekad i zdrav razum.

Tako na primer u obradi Marleyeve "No Woman, No Cry" kažu da bi radije vodili ljubav sa drvećem, frižiderima, rukavicama i cipelama, nego sa ženama. Kad sam saznao da svakoga aprila dolaze i u kraj u kome živim, odlučio sam se i njih da pogledam. I bila je fešta. Prskali su se pivom na bini, očigledno u alkoholičarskoj formi, jer zvuk bio je perfektan. Omladina u publici, mahom pankeri i informatičari, njih oko 1000, skakali su na binu i sa bine. Klavijaturista žalio se svako 10 minuta da mu ne pomeraju dasku za peglanje na kojoj mu je bio pričvršćen instrument. Sve u svemu, dugi redovi za šankom svedočili su da su Eläkeläiset ispunili ne samo svoj scenski cilj, nego su i napunili džepove promotera.

Eläkeläiset ili u prevodu "penzioneri", uspešno sprovode svoj koncept i u ovom veku, iako jako teško dobijaju dozvole od svetskih zvezda da koriste njihove melodije. Snimili su i "tribute" finskoj ikoni gej pokreta Tomu of Finland - Humppa of Finland (2017) i oko sebe okupili krem državne industrije lakih i teških nota.

Promenuli 1000 postava, a u jednom trenutku nastupali "istovremeno" u svojoj zemlji i na nekom festivalu u Švedskoj. 

Vremena ni iz blizu nisu tako pozitivna kao ona kad smo bili mlađi i imali više kose na glavi, damara u ekstremitetima. Na kraju da se i to zabeleži. Eläkeläiset izvršili su i veliki uticaj na zajednicu hakera i sastavni su deo OpenBCD koda kernela. Samo da se zna da ni izbliza nisu tako glupi i naivni kako bi to nekome na prvi pogled i na prvo slušanje moglo da izgleda. Bave se svojim poslovima i ne žive samo od muzike. Jedan je recimo i to - inženjer šumarstva. Volimo prirodu. Slušajmo penzionere. 

Eläkeläiset - Hump

Eläkeläiset - Humppamedia

Eläkeläiset - Humppalialaiset

Eläkeläiset - Pultsarihumppa

Eläkeläiset - Humppakostajat

Eläkeläiset - Poro

Eläkeläiset - Elän Humpalla

Eläkeläiset - Miksei Täällä Humppa Soi?

Eläkeläiset - Humppaukaasi

Eläkeläiset - Humppaneitsyt

Eläkeläiset - Humppaa Suomesta

Eläkeläiset - Orpopojan Jenkka

Eläkeläiset - Humppakostajat

Eläkeläiset - Vain humpasta mä iloitsen

Eläkeläiset - Humppaan

Eläkeläiset - Kuusessa hevon

Eläkeläiset - Jenkkapolkkahumppa

Eläkeläiset - Kiikkustuolissa

Eläkeläiset - Humppasäteilyä

Eläkeläiset - Vihaan Humppaa

Eläkeläiset - Humppa-Arvoitus

Eläkeläiset - Vaivaistalossa

Eläkeläiset - Niilo Yli-Vainio Tervasi Potkukelkkani Jalakser

Eläkeläiset - Dementikon Keppihumppa

Eläkeläiset - Kuningashumppa

Eläkeläiset - Viinaa Hanuristille

Eläkeläiset - Humppaboheemi

Eläkeläiset - Rollaattoriässä

Eläkeläiset - Humppa Ja Jenkka

Eläkeläiset - Mahtavat Ilkamat

Eläkeläiset - Elanto

Eläkeläiset - Humppateltta

Spotify PLAYLISTA


No comments: