Tuesday, May 28, 2024

Remember: Have A Good Time - The Skatalites Mix

Postoji mnogo "tradicionalnih" bendova koji su postali simboli svoga vremena i jedne ere, a da u njima što zbog godina, što zbog subjektivnih i objektivnih okolnosti više ne nastupaju originalni članovi. Jedni guraju stari repertoar, drugi pokušavaju da nastave starim stopama, pa objave i nešto novo, treći kombinuju prvu i drugu priču. Sada mi na pamet padaju Temptationsi i Napalm Death. U takve ubrajaju se i The Skatalites sa Jamajke, koji uz prekide, još od davne 1963e godine, guraju pravac "ska", čiji su rodonačelnici i pioniri još od prvih dana.

Imao sam sreću da ih gledam i slušam još početkom ovoga veka, kada su u svojim redovima imali i Lestera Sterlinga na alt saksofonu i Lloyda Knibba na udaraljkama i bubnjevima. Bilo je to jedno vrelo jesenje veče, kada su održali lekciju iz dobre zabave i u furioznom ritmu odsvirali presek celokupnog repertoara i uz obrade aktuelnih i starih hitova, pokazali da upravo u njima leži DNK svetskoga popa i modernog plesnog izraza. Nastupaju i danas u totalno izmenjenoj postavi, i poput recimo marokanskih Master Musicians of Jajouka, evociraju uspomene na priče koje su čuli od svojih prethodnika ne dajući im da potonu u zaborav. 

Legenda kaže da su The Skatalites izgurali i ispratili na svetsku scenu i Boba Marleya i Lee Perryja i mnoge druge svoje sugrađane. Mnoštvo je imena, veza i interakcija u celoj priči da literarna dela koja obrađuju ovu temu poput Bass Culture Lloyda Bradleya, usled gomile podataka deluju zamorno i predstavljaju zadovoljstvo samo za kolekcionare, nerdove, frikove, naučnike muzikologe i ljude koji se međusobno poznaju i kreću se u tom okruženju.

Uz zvuke karakteristične za njihovo podneblje, kombinovali su latinoameričke i karibske elemente. Davali su prostor pojedincima da u dugim improvizacijama pokažu umeće na njihovim instrumentima i nesebično im otvarali nove prostore za dalje napredovanje i razvoj. Kažu da su u formativnim godinama neverovatno važni za njih bili Don Drummond na posauni koji je nastupao u The Skatalitesima samo dve godine. Pa kompozitor i pijanista Jackie Mittoo, onda i legendarna duvačka sekcija o kojima možete naći neke podatke i na internetu.

Jako je mnogo verzija kompozicija i neoficijelnih izdanja izašlo u ovih 60 i kusur godina, što unekoliko smanjuje važnost i ozbiljnost shvatanja The Skatalitesa. Pa i unosi pometnju. 

Sledeći izbor, više odslikava učestalost ponavljanja pojedinih hitova i svi su manje više poznati klasici i onima koji im ne znaju ime, poput Guns of Navarone Dimitri Tiomkima iz 1961e, koju su u možda najvažnijoj verziji The Skatalites prvi put objavili 1965e godine.

The Skatalites - Good News

The Skatalites - A Way From It All

The Skatalites - Going To JA.

The Skatalites - Bad Minded Woman

The Skatalites - Freedom Sounds - Live

The Skatalites - Guns of Navarone - Live

The Skatalites - Police Woman

The Skatalites - Oriental Ska

The Skatalites - African Freedom

The Skatalites - Ska Ska Ska

The Skatalites - Have A Good Time

The Skatalites - Mesopotamia

The Skatalites - Garden Of Love

The Skatalites - Latin Goes Ska

The Skatalites - James Bond Theme

The Skatalites - Eastern Standard Time

The Skatalites - Loving Princess Diana (African Rap feat. Felix Amarabe)

The Skatalites - Lee Harvey Oswald

The Skatalites - Come Down (With Laurel Aitken)

The Skatalites - Candle Light Dub

The Skatalites - 12 Minutes To Go - Original

The Skatalites - Medley: The Rivers of Babylon Wings of a Dove A Little More Oil Hey Man

The Skatalites - President Kennedy

The Skatalites - Smiling

The Skatalites - Ska Train

Spotify PLAYLISTA


No comments: