Monday, May 06, 2024

Remember: Ultimate Care - Matmos Mix

Elektronski duo Matmos, M.C. Schmidt i Drew Daniel, kupili su me živim nastupom sa turneje "The Marriage of True Minds" (2013). Jeste to umetnost, ali i izvestan - "social engineering", pokušaj da se iz ničega i otpadaka i spama stvori "nešto". Pravo je uživanje bilo gledati ih na bini koja nije bila nimalo na nivou iznad publike, zapravo u malom grotlu, kako pričaju svoje priče o hipnozi, parapsihologiji i tajnim američkim eksperimentima iz 50ih godina. Na tragovima senzacionalizma, ali opet zabavno, ako se ne prepustite preterano mašti i zaglavite negde na pola puta do nigde.

Danielova knjiga iz serije 33 1/3 o britanskoj instituciji Throbbing Gristle, ne samo da je odlična nego je i pokazala kolik duboko Matmos idu u preispitivanju zvuka i popa uopšte. A i koliko dobro poznaju alternativnu i HC scenu. Njihov pristup zvuku, bilo da je to u pitanju kao tretman hirurške opreme u "A Chance to Cut, is A Chance to cure" (2001) ili kućanskih aparata u "Ultimate Care 2" (2016) može da se tretira i bez nekog predznanja. Naravno, lepše je kad pročitate propratni tekst i vidite koliko može da se svet ideja udruži sa tehnologijom i kako zvuk zna da bude moćan i kad je ekstrahiran iz svakodnevnice. 

Matmos sam otkrivao polako i postepeno. A i njihovo osvajanje terena trajalo je nenametljivo i lagano. Dva velika intelekta, uspela su da ostave trajni trag na životnim putevima pokrivenim lišćem i ispisanim milionima tragova. Njihovo delo koje do sada obuhvata  12 albuma i 5 EPjeva, verovatno će i dalje da raste. A kakva nam iznenađenja spremaju u budućnosti, to samo oni i odabrani znaju.

Matmos - ...And Silver Light Popped In His Eyes
Matmos - The Banjo's Categorical Gut
Christian Erik Frederickson - Full on Night - Recension Mix
Matmos - for felix (and all the rats)
Matmos - Zealous Order Of Candied Knights
Matmos - Steam and Sequins for Larry Levan
Matmos - Exciter Lamp And The Variable Band
Drew Daniel - Needles
Matmos - Very Large Green Triangles
Matmos - Ultimate Care II Excerpt One
Matmos - Extending The Plastisphere To GJ237b
Matmos - Athens New Guinea Gas Can Japan
Matmos - Flashcube Fog Wares / Głucha Affera Słów
Matmos - The Way Japanese Beetles Sound to a Rose
Matmos - Good Morning Electronics

No comments: