Saturday, May 11, 2024

Čitao: Die Macht des Charlatans/Moć šarlatana - Grete De Francesco (1937) Die Andere Bibliothek

U poslednje vreme mnogo se priča o socijalnom inženjeringu, prevari baziranoj recimo na lažnim podacima i spamu. Manipulacija ljudima i ljudskim osećanjima veliki je problem današnjice, a kako ova veoma lepa knjiga kaže i nekih ne tako skorih vremena. Kako se sistem prevare formira, najviše su žrtve ne samo oni koji ne poznaju te metode, nego i pripadnici porodica i prijatelji ličnosti koje se bore protiv ovih krimogenih oblika koji se jako teško procesuiraju. 

Kako je vreme prolazilo metode su postajale sve više i više sofistikovanije. Sami dvorovi, pa zatim i parlamenti bili su puni osoba koje su bili majstori ove zle umetnosti. I sam Novi zavet bogat je opisima slika lažnih proroka. Često su radili sami, a ne tako retko i u organiziranim timovima koji su se savršeno uklapali i razumevali u njihovim zlim misijama. 

Alhemičari, žongleri, prodavci na vašarima i pijacama ulazili su u psihe njihovih žrtava i vladali prvo njihovim poverenjem, pa im i oduzimali finansijska sredstva i lične slobode. Razvojem muzičkih automata i precizne mehanike, takvi ljudi bili su u stanju da za veoma kratko vreme osvoje široki medijski, ekonomski i politički prostor. Od Goethea pa preko Thomasa Manna, sve do danas, brojni su primeri u književnosti koji se bave ovom temom.

Grete je stvorila jedno opširno i važno delo koje je nažalost završilo u zaboravu. Njena tužna sudbina i stradanje od zločinačke nacističke ruke, 1945 sprečile su je da nas šire i jače obrazuje i na ovom planu. 

Knjiga obiluje praktičnim primerima i svedočanstvima. Opširan pogovor daje još širu perspektivu i iz prizme savremenosti pojašnjava svu aktuelnost ove problematike. Jako, jako lepo, graciozno i majstorski pisala je Grete.

No comments: