Saturday, February 10, 2024

Remember: "The Name of this band is..." - Talking Heads Mix

Jedan od prvih američkih new wave bendova koji je zahvaljujući MTVju i dobrim poslovnim potezima dospeo na top liste su Talking Heads iz Njujork Sitija. Spajali su umetnost sa popularnom kulturom, zvuke i ritmove s raznih krajeva planete sa laganim i pamtljivim refrenima. Tekstovi su bili prava mala čuda jezika i mogu da uspešno pariraju sa ozbiljnijim i priznatijim poetama. Kod kritike, lider benda ili prvi među jednakima, David Byrne pokazao se uticajnim zahvaljujući jednom od prvih albuma sa semplovima i world music citatima, koji je snimio sa Brianom Enoom: "My Life in The Bush of Ghosts" (1981). Uspešna bila je i njihova zajednička kolaboracija: "Everything That Happens Will Happen Today" (2008), ali opet ni blizu kao prethodna saradnja. Ni drugi članovi TH nisu bili lenji u pauzama. Bračni par Tina Weymouth na bas gitari i bubnjar Chris Frantz kao Tom Tom Club, imali su veliki klubski i zapažen andergraund disko hit: "Genius of Love" (1981). Multiinstrumentalista Jerry Harrison proslavio se kao producent: The Verve, No Doubt, Violent Femmes, The Von Bondies, etc.  

Po čemu su Talking Heads tako posebni? Verovatno po tome što su sve četvoro žrtvovali svoje talente i bacili ih u drugi plan, da bi zajednički zvučali organskije i kompaktnije. Naravno da je Byrne sa svim svojim neurozama, ambicijama i ispadima snosio najveći deo tereta i štrčao ne štedeći glasne žice. Ipak valjalo je zajedno izdržati celu priču koja je krenula još od nastupa po legendarnim mračnim klubovima davne 1975e godine. Osim new wavea, čuje kod njih i country i soul i rhythm and blues, a o kasnim eksperimentima sa elektronikom i udaraljkama nema potrebe raspravljati. Naravno da su njihovi poslednji albumi "Naked" (1988) i "True Stories" bile kratke posvete američkom načinu života, pa i doživele svoje filmsko dočaravanje. Uvek u kontaktu sa najboljima u struci, TH su i iritirali i intrigirali. Željno su se čekala njihova ostvarenja, da bi se posle posle slušanja na radiju singlova kao "Wild Wild Life", razočarano vraćalo LPjima "Remain In Light" (1980) i "Fear Of Music" (1979). Sa ove vremenske distance moraće verovatno da se ispravlja i nepravda i naspram kasnijih ostvarenja. 

O tropikaliji i oduševljenju Byrnea brazilijanskim i južnoameričkim autorima može da se ispriča posebna priča. Njegova knjiga "How Music Works" iz jednog posebnog ugla osvetljava stvaralački proces, a i objašnjava iz jednog novog svetla dosadašnji način rada kako solo, tako i sa TH. Ostatak benda bez Byrnea pokušao je 1996 pod imenom Heads da se nadoveže na čitavu dotadašnju karijeru, ali nije komercijalno uspeo. Ali dobar je i taj album. Nadajmo se da će prevazići dosadašnje nesuglasice i ponovo i zajedničkim snagama objasniti ovu novu sadašnjost kako su to radili na prethodnim ostvarenjima. Pa makar ta stvarnost i sadašnjost bile samo američke.

Za kraj samo konstatacija da je pisanje prikaza, pisanje uvek iste priče o uvek drugim temama, a sa istim sredstvima. Tako čovek se pomalo usavršava, ali i odmara i zaoštrava moć zapažanja. Veliko je čudo bilo što smo u onoj maloj državici skoro svi znali za muziku Talking Hedsa, kao i za Pink Floyde ili House of Love. Stoga ne čudi širina ove teme i obim asocijacija koje nastaju. A i ne čudi što se o TH i dalje pišu knjige i eseji. David Byrne sa svojim šašavim vokalima i pojavom, stvarno je bio dobar zabavljač i često brisao tako tanku i nejasnu granicu između alternative i mejnstrima. Takvi bendovi nedostaju u ovo vreme. Ima ih, ali jako malo. Ko mi sada pada na pamet? The Smile? Arcade Fire? Dragi čitaoče nastavi ovu misao. Hladi mi se ručak... "Road to nowhere", "stop making Sense"... Stara priča ponavlja se? Ili?

Talking Heads 

Talking Heads - Give Me Back My Name - 2005 Remaster
Talking Heads - No Compassion
Talking Heads - Don't Worry About the Government
Talking Heads - The Girl Wants to Be with the Girls - 2005 Remaster
Talking Heads - I'm Not in Love - 2005 Remaster
Talking Heads - Life During Wartime
Talking Heads - Electric Guitar
Talking Heads - Born Under Punches (The Heat Goes On)
Talking Heads - Houses in Motion
Talking Heads - Psycho Killer - Live at WCOZ, Massachusetts); 2004 Remaster
Talking Heads - The Book I Read - Live at WCOZ, Massachusetts
Talking Heads - This Must Be the Place (Naive Melody)
Talking Heads - Thank You for Sending Me an Angel - Live
Talking Heads - Television Man - 2005 Remaster
Talking Heads - Road to Nowhere - 2005 Remaster
Talking Heads - Wild Wild Life - 2005 Remaster
Talking Heads - Dream Operator - 2005 Remaster
Talking Heads - People Like Us - 2005 Remaster
Talking Heads - Totally Nude
Talking Heads - Democratic Circus
Brian Eno - America Is Waiting - 2006 Digital Remaster
David Byrne - Under the Mountain
David Byrne - Social Studies
David Byrne - Dirty Old Town
David Byrne - Machu Picchu
David Byrne - A Walk in the Dark
David Byrne - A Self-Made Man
David Byrne - Dance on Vaseline
David Byrne - Like Humans Do
David Byrne - Haitian Fight Song
David Byrne - Tiny Apocalypse
David Byrne - Everything That Happens
David Byrne - The Rose of Tacloban (feat. Martha Wainwright) - 2023 Remaster
David Byrne - Dinner for Two
David Byrne - Dog's Mind
David Byrne - Gypsy Woman (She's Homeless) - Live 1992
Tom Tom Club - Genius Of Love
Tom Tom Club - Under The Boardwalk
Tom Tom Club - Lorelei
Tom Tom Club - This Is A Foxy World
Tom Tom Club - You Make Me Rock and Roll
Tom Tom Club - Happiness Can't Buy Money
Jerry Harrison - Fast Karma / No Questions
Jerry Harrison - Breakdown In The Passing Lane
Jerry Harrison - I Cry For Iran
Jerry Harrison - Rev It Up
The Heads - No Talking Just Head
The Heads - Don't Take My Kindness For Weakness
The Heads - Papersnow
The Heads - Punk Lolita


No comments: