Thursday, February 29, 2024

Remember: Kontekst je "The right stuff" - Bryan Ferry Mix

Roxy Music spremaju novi materijal godinama, decenijama. Novi album još nije ugledao svetlosti dana. Sa solo albumima njihovog pevača Bryana Ferryja, situacija je mnogo bolja. Njegov kreativni opus, više nego dvostruko veći je, nego s matičnim bendom. Mnogo obrada i opservacija o svetu koji ga okružuje, uvek spreman da zabavi i pouči. Berluti cipele, ponekad, Anderson & Shepard, odelo i košulja, Levi's 606. Savršene kombinacije, i spolja i iznutra, u rečima koje izgovara. Kaže da sa Roxy Music nikad nije uništavao sobe luksuznih hotela u kojima su odsedali na turnejama. Ali menjali su enterijer, vrhunski estetičari na granici i preko granica dobrog ukusa. 

Ferry je toliko apolitičan, da zna sve o politici. Valjda što joj se približava s druge strane i iz suprotnog pravca događanja i tako onom težom stranom kojom niko ne penje se, stiže do Mont Everesta. Kraljica ga je nagradila ordenom Britanske Kraljevine, a ne tako davno bio je oženjen, sa daleko mlađom ženom, drugaricom njegove četvorice sinova. Dobar lik?
Zašto je taj njegov vibrato tako poseban? Poslovno hladni Britanci, ne važe za nešto emotivne ljude i veoma su ekonomični u svojim ličnim postupcima. Kao i Nemci, kao i Rusi, kao i Balkanci, potrebno im je nešto "ljuto", ponekad, da se ugreju i otvore srca. Ili neka pesma koju svi vole. Teško je biti pored nekoga ko tako dobro izgleda i ima izgrađene manire. Nekoga ko je svoj stil i svoje ponašanje, kako na sceni, tako i privatno, gradio godinama. Imam utisak da običnoj publici u kakvu i samog sebe ubrajam, Ferry otvara vrata sveta koji je vekovima bio tajanstven i zatvoren. Uz njegove balade i pesme srednjeg tempa, muškarci mogu da zamišljaju žene koje zanosno plešu, žene likove koji bi da se potuku zbog njih s daleko jačima, ali sve rešavaju džentlmenski i diplomatski. Bryanova muzika tako je hetero, ne samo senzualna, nego i heterogenična. U njoj sve je podređeno trenutku i neponovljivosti. Vraća se ponekad  nekim lepim vremenima, diksi bendova ili protesta protiv nepravde i ratova. Prisvaja i odstranjuje od sebe. Sve okrutno, ružno i nepravedno. Ostavlja samo emociju, koja zna da bude istovremeno i niska i uzvišena. Kako samo on to zna i ume!
Vrlo britanski, vrlo poliglotski, veoma odmereno i svetski. Za uživanje i duboko razmišljanje. Svi smo robovi emocija, bez obzira koliko nekad bježimo od toga.

Slave to love 
As Time goes by
The Right Stuff
Limbo
Kiss and Tell
I put a spell on you
The Times they are a- changing
Sympathy for the Devils
What a Wonderful World
The price of Love
In your mind
Carrickfergus
Boys and Girls
Bete noire
Will you love me tomorrow
Gemini Moon
Falling in Love again
It's all over now, Baby Blue
Knockin' on heaven's door
Song to the siren
Avalon
Avonmore
Dance Away






No comments: