Sunday, February 25, 2024

Remember "i think I know what he wants" - U2 Mix

Nekad manje, nekad više, u proseku, U2, muzički, dobar su bend. Ma šta mislili o njima. Njih ili voliš ili ne voliš. Niko nije ravnodušan. Megapopularni su, ali nije bio ni tako nizak broj onih koji su tražili da se album "Songs of Innocence" (jesen 2014) skine s njihovih iPhone telefona. Apple inženjeri, instalirali su "SoI" za nepoznatu cifru na preko 500 miliona mobilnih uređaja. Cela "akcija" koštala je oko 100 miliona dolara. I bilo je ne baš tako jednostavno deinstalirati taj album s telefona. 

Jedan moj poznanik, Britanac, kaže nešto u smislu: "Sve je dobro dok se ne pojavi Bono". I stvarno tamo gde se nađe, kao usput uslika, ovaj ne bar previsoki pevač, glave uvučene u ramena i s tamnim rejbankama zbog zdravstvenih problema sa svetlom, ne cvetaju ruže. Teško je ostati imun na politička kretanja, ekonomska previranja, novac mora da cirkuliše. Te teme kod U2 se smenjuju sa onim običnim životnim temama. I voleo bih da je ovih drugih mnogo više, jer to je njihova snaga i ono što ostatak ove četvorke rade mnogo ubedljivije i originalnije. Ali kao da su izgubili sluh za običnog čoveka i za obične ljude.

Prva tri studijska albuma: Boy (1980), October (1981) i War (1983) bili su nekako skromni, operisani od megalomanije, uglavnom i puni sirove energije, mladosti, iskrenosti i života. A onda, krenuli su u osvajanje Amerike i krenuli u studijske vratolomije sa "whoiswho" iz sveta produkcije i inženjeringa. Tamo negde oko "All That You Can t Leave Behind" (2000) vidi se da ne funkcionišu više u četiri zida i da im je čak i na stadionima vazduh postao redak i pretežak. Verovatno da bi se nekako smirili, sve više i više vremena provode, naročito Bono, pa i Edge, sa političarima, biznismenima, naučnicima i na nivou dvanaestogodišnjaka, verovatno njihove dece, opisuju svet koji ih okružuje. Sve je kod njih nekako "mega".

"Songs of Surrender" (2023) trebalo bi da u njihovim najsvetlijim momentima karijere, sa najosnovnijim elementima i u reinterpretacijama pokaže svu raskoš njihovog talenta. Uz logorsku vatru, akustičnu gitaru i pijano, kao na brojnim sedeljkama iz davnina. U2 će da postanu istinski veliki tek kada ih više ne bude na sceni. Po novinskim člancima. Ovako veliki su za mene, samo po ciframa. Pretpostavljam da je za njih veliki luksuz da se voze metroom, idu u kupovinu, bioskop, šetaju ulicom, a da ne budu prepoznati. A luksuz je i za one gde padaju danas bombe i rakete. Znam.

Bonove vratolomije mač su sa dve oštrice i prava je sreća i za njega i za njegove fanove što ga nema ovih dana na Bliskom Istoku gde gore i nebo i zemlja. Vekovima i milenijumima. U svojoj biografiji kaže nešto u smislu da čovek mora da se odluči, pa makar i za pogrešnu stranu. Problem je kako objasniti fanovima i poštovaocima sa suprotne strane da su pogrešni i loši ili da nisu pogrešni i loši. Svejedno. I njima duguju neko objašnjenje. Naročito svoj deci i klincima sveta koji ih slušaju bez obzira na sve.

Slabija strana verovatno je sklonija da oprosti, zaboravi i za U2 nema zime. A dan kada se vrate samoj muzici i prestanu da prozivaju okolo, biće spas i za njih i za njihove hitove. A i za naše i za njihovo zdravlje, za naše i za njihove uši.       

U2 - Night and Day
LMC - Take Me To The Clouds Above - LMC Vs. U2 / The Mashup Kids Remix
U2 - Ave Maria - Jacknife Lee Mix
U2 - Get On Your Boots - Justice Remix
U2 - What's Going On - Recorded at Neptune Valley, LA
U2 - Bang A Gong (Get It On)
U2 - In A Little While - Nightmares On Wax Remix
Frank Sinatra - I've Got You Under My Skin - Remastered 2023
U2 - Stories For Boys - Remastered 2008
U2 - Tomorrow - Remastered 2008
U2 - The Refugee - Remastered 2008
U2 - The Unforgettable Fire - Remastered 2009
U2 - Pride (In The Name Of Love) - Remastered 2009
U2 - Running To Stand Still - Remastered 2007
U2 - In God's Country - Remastered 2007
Bono - Silver And Gold
U2 - Angel Of Harlem
U2 - One
U2 - Even Better Than The Real Thing - Single Version
U2 - The Wanderer
U2 - Stay (Faraway, So Close!)
Passengers - Elvis Ate America
U2 - Staring At The Sun
U2 - The Fly
U2 - New York
U2 - All Because Of You
U2 - Cedars Of Lebanon
U2 - Cedarwood Road
U2 - Ordinary Love - Extraordinary Mix
U2 - Until The End Of The World - Live From The Fleet Center, Boston, MA, USA / 2001
U2 - Oh Berlin - Remastered 2021
U2 - I Still Haven't Found What I'm Looking For - Songs Of Surrender
U2 - Gloria - Live From Red Rocks Amphitheatre, Colorado / Remastered 2023
U2 - Atomic City - David Guetta Extended Remix

No comments: