Saturday, June 22, 2024

Remember: Rebel Intuition - Black Lips Mix

Nemam pojma šta je tako posebno u garažnom rock zvuku Black Lips iz Atlante. Sve do skoro, ne bih propuštao nijedan njihov koncert kada bi svratili u ove krajeve, ali nekako osećam se danas staro. 

Nastupali su kao "Double bill" sa Fucked Up, Off!, pionirom rap-a, već pokojnim veteranom Andre Williamsom i ne sećam se više s kim sve ne još. Jako su dobro uvežbani, sinhronizovani, tako da ne čudi indukovani lom na, iza, ispred bine jer postoji jaka i izražena želja, ne samo da se svi dobro zabave, nego i da se nešto neočekivano desi. Piše da su im inspiracija i Bečki akcionisti, mokrenje jedno drugom u usta i slične "bedastoće" ne smanjuju vrednost muzike, koja mnogo toga duguje Nuggetsima i ranijim predstavnicima psihodeličnog pre-punk zvuka, pa i ranijim Stonesima, Stoogesima, a na posljednjim albumima, koje nešto manje cenim, Dylanu, Dinu Valenteu, Donovanu, i kome još? To samo oni znaju. 

Obišli su pola planete, imali tu nesreću da ih izbace iz Indije, zbog ljubljenja u usta na sceni. Blesavo, ali večni klinci znaju šta roditelje i establišment nervira i trude se da ne pokvare doživljaj.

Black Lipsi iako deluju da nemaju ništa svoje, autentično, poseduju neki nagon koji većini savremenih bendova nedostaje. Mašta, ono što najviše volim u popu, kod njih na nekom nivou je nedosanjanog. Brzo čuju i pamte. Tako da nema vremena da nam kažu nešto više od onoga što čujemo. Kao da love trenutak, momenat i onda sve prepuštaju podsvesti što ih svrstava u možda jedan od najvećih malih bendova XXI veka. 

Jednostavno, ne dozvoljavaju prošlosti da umre i budućnosti da počne. Znaju da se sprema veliki "belaj". 

Jako moderni. Jako energični. Jako dobri. Znaju dobro da se zezaju, bez zezanja.


Black Lips - It Feels Alright

Black Lips - Bad Kids

Black Lips - O Katrina!

Black Lips - Modern Art

Black Lips - Raw Meat

Black Lips - Freakout

Black Lips - M.I.A.

Black Lips - Juvenile

Black Lips - Sea of Blasphemy

Black Lips - Not a Problem

Black Lips - Workin'

Black Lips - Sea of Blasphemy - Live Version

Black Lips - Everybody's Doing It - Live Version

Black Lips - Let It Grow

Black Lips - Make You Mine

Black Lips - Crystal Night

Black Lips - Rebel Intuition

Black Lips - Gentleman

Black Lips - Apocalypse Love

Black Lips - Crying on a Plane

Black Lips - Cruising

Black Lips - I Wanna Dance with You

Black Lips - Buried Alive

Spotify PLAYLISTA


No comments: