Sunday, June 02, 2024

Čitao: Sivi čovjek - Mark Greaney (Znanje Zagreb) 2009/2023

Američke akcione trilere nisam čitao decenijama. Oni, a i filmovi slične špijunske tematike, verovatno, glavni krivci su što većina ljudi danas spoljnu politiku te države ne shvata dovoljno ozbiljno. Da se razumemo, svako ko je malo dublje razmišljao o ovoj tematici, zna da je većina aktivnosti na političkoj sceni i iza nje - nevidljiva i da od 1000 informacija kojima nas svakodnevno bombarduju mediji, jedna, a možda ni ta jedna - nije istinita. Države rade svoj posao. Ali show must go on!

Greaney poznat je po tome što je posle smrti Toma Clancyja, nastavio da piše o avanturama njegovog junaka Jacka Ryana još od 2013e godine. Roman koji stoji pred nama prvi je u kome nam je predstavljen Court Gentry aka Sivi čovjek. U pitanju bivši je agent CIA koji se nakon obavljene službe bavi "uklanjanjem" nezgodnih likova, za novac -naravno. Ono što ga razlikuje od drugih "profesionalaca" je to što deluje visoko moralno i ubija samo loše ličnosti.

Silom prilika upada u komplot i juri ga svetski moćna zaštitarska firma da bi udovoljila apetitima, osveti, jednog od afričkih diktatora koji zauzvrat osim novca obećava i slobodan pristup gasnim poljima svoje zemlje.

Sivi čovjek tako obilazi pola planete, sreće se sa starim "poznanicima", neutrališe čitave grupacije albanskih, bocvanskih, venecuelanskih, južnoafričkih, beloruskih... plaćenika, a u velikom finalu strada i neki moćni Južnokoreanac. Dolazi do nekih od svojih "štekova" u Švajcarskoj naravno tu ga otkrivaju, i na kraju, da ne ispričam baš sve, ni živ ni mrtav, uspeva nekako da odoli brojnim napadima na svoju ličnost. 

Ima tu mnogo očekivanih i poneki neočekivan preokret. Par egzibicija tipa da je u prošlom životu likvidirao ubice koji su "smakli" Slobodana Miloševića u haškom pritvoru. A jedan Francuz se u romanu preziva Le Pen. Verovatno u brzini pisanja ili nedostatka inspiracije nastalo. Opisi naoružanja i špijunske opreme jako su dobri, iako se ne mogu baš zakleti da su i tačni - ne znam, nisam špijun.

Silom prilika pročitao sam jako brzo ovu knjigu i bila mi je zabavna. Kako mi čitanje trilera nije okupacija, ne mogu da procenim koliko ovo zaista vredi. Netflixu je bilo dovoljno za ekranizaciju sa Ryanom Goslingom u glavnoj ulozi.




No comments: