Tuesday, June 11, 2024

Remember I Could Be Underground - Spoon Mix

Prebirem po sećanjima. Ne mogu baš tako dobro da ocenim šta sam u više od 40 godina aktivnog slušanja i praćenja popa voleo i osetim umor. Mnogo toga me zanimalo jer u praksi i svakodnevnom životu osetim i vidim da je moja generacija prilično kiksala i prilično neprofesionalno primjenjuje iskustva iz kontrakulture u radu, tehnici i ekonomiji. Privatni život ne postoji više. Zanimljiv je i odnos tzv. mejnstrima i tzv. andergraunda. Verujem u misao pokojnog Serafima Rouza da je jedini mogući vid pobune koji nam je preostao da "pišemo s leve na desnu stranu". I ovo kuckanje slova prilično je haotično. I nije nikakav vid revolta. Gore, dole, levo, desno.

Jako sam voleo "Gimme Fiction"  (2005) formacije Spoon - Britta Daniela, Jima Enoa i kolega iz okoline Austine Teksasa. Objavili su 10 albuma od davnih početaka 1993e godine. Da se nadovežem na gornju priču, bubnjar Jim je inženjer hardvera i poznaje tehnologiju i industriju. Producirao je mnoge albume novih likova poput Policae ili !!!. Čuje dobro. Lupa još bolje. Mastermajnd Britt, osim što komponuje, peva, svira gitaru, veliki je poštovaoc dela pokojnog Princea, što ne da se oseti i ne da se vidi i čuje, nego deluje tako organski i prirodno i pošteno. Nije to puko imitiranje, nego nastavljanje na veliku tradiciju i umeće. Otvoreni izazov i kvalitetan pomak u strukturi i realizaciji. Opet ono što sam pokušao da ubacim u početnu misao: uzajamni odnos i uticaj, tzv. mejnstrima i tzv. andergraunda i brisanje granica među njima. Rade.

Brittov glas na trenutke tako je "britanski", pa posve "amerikanizovan", a ponekad i tako "fank"i - da zbunjuje u okvirno rečeno art rock i post punk domenu. I kad se u nekoj od brojnih numera "odmara" nema "kupovanja vremena". Ritam šiša i bljuje fraze i nema stajanja. 

Spoon imenom odaju spomenik drugim evropskim velikanima - Can iz Kelna. Ono što je kod Nemaca bila " motorika" u radu ritam sekcije, kod Spoon se očitava u celokupnoj postavci. Sve, uključujući i glas, radi kao metronom. 

Ima tu i skromnog vizionarstva i eksperimenata u kontrolnoj sobi i popa na nivou jednih XTC ili Sparksa.

Spoon vrede svake minute investirane u njihovo slušanje. 

Poslednji radovi iz 2022e, za sada, konstrukcija i rekonstrukcija zajedno sa Adrianom Sharewoodom pokazuju da Spoon ne samo da oblikuju zvuk suvereno, nego i drugima dopuštaju i prepuštaju im se u ruke da isto rade s njima. Jedina žalosna stvar u svemu ovome je da je andergraund odavno mrtav. A možda nikad nije ni postojao. Bar u poslednjih 2000 godina.

Spoon - The Underdog

Spoon - Inside Out

Spoon - Don't You Evah

Spoon - I Turn My Camera On

Spoon - The Way We Get By

Spoon - I Could Be Underground

Spoon - Sister Jack

Spoon - Inside Out - Fabrizio Moretti Remix

Spoon - Wild - Dennis Bovell Remix

Spoon - My Babe - Adrian Sherwood Reconstruction

Spoon - She's Fine She's Mine

Spoon - All the Negatives Have Been Destroyed

Spoon - 30 Gallon Tank

Spoon - Me And The Bean

Spoon - Something to Look Forward To

Spoon - My Mathematical Mind

Spoon - Don't Make Me a Target

Spoon - Is Love Forever?

Spoon - I Saw the Light

Spoon - Knock Knock Knock

Spoon - Do I Have to Talk You Into It

Spoon - Held

Spoon - Satellite - Adrian Sherwood Reconstruction

Drake Tungsten - Cool It You Need

Divine Fits - Flaggin A Ride

...And You Will Know Us by the Trail of Dead - Growing Divide (feat. Britt Daniel)

Spotify PLAYLISTA


No comments: