Friday, June 14, 2024

Remember: A Fool In This Game - Hasil Adkins Mix

Pomalo me čudi svrstavanje muzike Hasila Adkinsa, rođenog 1937e godine u West Virginiji, u tzv. "Outsider music". Zvučao je totalno regularno i po nekim izvorima bio jedan od rodonačelnika pravca psychobilly. 

Do nagle i nasilne smrti 2005e godine, nastupao je sam, svirajući istovremeno gitaru, jednostavan bubanj, usnu harmoniku i uz to pevao. Njegove kompozicije o piletini i hot dogovima, svakako su doprinele da rano ponese epitet čudaka i ekscentrika. Brojne snimke koji su bili raštrkani na sve strane, vremenom objavljivali su Ace Records, Bear Family, Dee-Jay-Jamboree, Norton Records. Tako da njegova legenda i sada, posthumno -raste.

Retki srećnici koji su imali priliku da vide neki od njegovih koncerata, svedoče da su bili jakog intenziteta i visokog napona, naročito oni iz vremena kada se odrekao alkohola.

Kazao je jednom prilikom da ga u životu zanimaju samo tri stvari "devojke, gitare i automobili" i da je zbog te tri stvari imao ogromne nevolje u životu. 

U njegovoj muzici oseti se sva patnja maloga čoveka, čuju ožiljci teškog odrastanja u vreme velike depresije. Ali poseduje i neki pozitivan stav i ljubav prema malim stvarima koje nam život pruža. Hrani, osećanjima, prirodi, tehnici.

Dok uzvikuje, razlaže slogove i frazira, gitara polako gradi oko njegovog glasa masivni zid i impozantnu građevinu iz akorda i nota. Naravno da to nije na profinjenom nivou Carla Perkinsa, Johnyja Casha ili Sun resordsa. Ustvari glupo je to porediti, jer Adkins je čitav jedan sveta za sebe i ako padnete nad njegovim šarmom, ugasiće se na vašem nebu daleko veće zvezde od njegove. 

Možete da ne volite Ameriku, da vas odbija njena brutalna stvarnost i nemilosrdnost, ali ljudi poput Hasila, deo su jedne druge istorije. Pune humanosti, iskrenosti, političke nekorektnosti i pozitivne energije. Bez obzira koliko je njena pozadina mračna i skoro do očaja beznadežna. 

Volim Hasilovu muziku skoro podjednako mnogo kao i muziku Hanka Williamsa i Jerry Lee Lewisa i možda mi upravo zbog moje nemirne prirode sklone stalnom istraživanju i samospoznajama, u pojedinim trenucima pruža daleko veće zadovoljstvo od njegovih daleko poznatijih "braće i sestara". 

"Braće i sestara" po veri u dobrotu i čoveka.

Hasil Adkins - I'm So Lonesome I Could Cry

Hasil Adkins - Me & Jesus

Hasil Adkins - She'll Be Comin' Round the Mountain

Hasil Adkins - Boo Boo the Cat

Hasil Adkins - Chicken Shake

Hasil Adkins - Seasick Cruise

Hasil Adkins - Get Out Of My Car

Hasil Adkins - Punchy Wunchy Wickey Wackey Woo

Hasil Adkins - I Wanna Kiss Kiss Kiss Your Lips

Hasil Adkins - Today I Started Loving You Again

Hasil Adkins - In The Wind

Hasil Adkins - Foggy Mountain Top She'll Be Comin' Round The Mountain

Hasil Adkins - I Hear A Sweet Voice Callig

Hasil Adkins - If You Want to Be My Baby

Hasil Adkins - You're Gonna Miss Me

Hasil Adkins - Cookin' Chicken 1999

Hasil Adkins - Turn My Coat Tails Loose

Hasil Adkins - When I Saw You Last Night

Hasil Adkins - Have I Told You Lately

Hasil Adkins - A Fool In This Game

Hasil Adkins - Lonely Is My Name

Hasil Adkins - Things Are Movin Way Too Fast

Hasil Adkins - Your Memories

Hasil Adkins - Ducken

Spotify PLAYLISTA


No comments: