Monday, June 10, 2024

Remember I Will Never Stop Loving You - The Dandy Warhols Mix

Citat pop?

Potražio sam pomoć, kao mnogo puta do sada, na internetu. The Dandy Warhols sviraju psihodelični Power Pop i najveći uspeh doživeli su zahvaljujući reklami za Vodaphone sa singlom Bohemian Like You izdatom na trećem albumu Thirteen Tales from Urban Bohemia (2000). 

Bend iz Portland/Oregona aktivan je još od 1994. godine i na samim počecima od njih me kao i od recimo Nada Surf iz New Yorka, prvobitno odbijalo njihovo koketiranje sa mainstreamom. Ali kao što kaže jedan od šefova Island Recordsa, nije sličnost sa drugima ono što pravi razliku u uspehu i uspeh, nego različitost od drugih. TDW stvarno imaju nešto u svom nastupu, što ih svrstava uz uzore kao što su Velvet Underground i Bowie. Ali i neki lični pečat, pre u aranžmanima i produkciji, nego u melodijama i izvođenju. Tako da sam se vremenom pomirio i s mainstreamom. 

Kao da ne žele da budu shvaćeni ozbiljno, nego kao, što je slučaj i sa Nadom Surf, budu muzika prvenstveno za zabavu, pijanke i... vođenje ljubavi u prirodi. Imaju oni i taj "Kick", da deluju ponekad kao nizovi efektnih džinglova za reklame, što je verovatno njihovo stvaranje Warhola i pop arta, čijim su se imenom poslužili da sami sebe tako nazovu. I kad sve se ukomponuje, ostaje nešto i za sledeće generacije. Konzervacija zvuka. 

Nema sumnje da se njihov uticaj oseti i u produkciji MGMT, Foxygena ili nekih mlađih izviđača. Šta je to što uprkos krizi formata gura američku scenu napred? Teško je naći odgovor na to pitanje. Najbliži odgovor verovatno je tehnologija. Ne mogu da kažem da Amerikancima nedostaje vizija kao Zapadnim Europljanima, ali prosto rečeno, investicija u vremenu i novcu mora da se povrati. Pa i da osigura neki priliv sredstava tokom vremena koja nadolaze. Pevaju o svemu, uključujući i o tržišnoj ekonomiji. I to je recimo ono što mi smeta u ex SFRJ pop/rocku 80ih i 90ih. Meni ta muzika zvuči kao planska ekonomija, bez dovoljno neposrednosti i spontanosti u njoj. Što i danas koči mlade da se oslobode toga balasta i opterećenja. Vratiću se još kratko na temu.

TDW komemtarišu i Nietzschea i Lovca u raži. Jednostavno odaju poštu kulturi, ali i traže kakvu takvu valorizaciju. Bar u par reči s kojima prilažem ovu kratku listu malih i velikih hitova. Nadam se da sam bar 1% u pravu. 

A najbolji primer za gore navedeno je poslednji album Rockmaker (2024) koji kao da pokušava da uvede pometnju u algoritme koji vode se rečima i kratkim isečcima melodija. Protiv plana, za neposrednost i spontanost. Lako je reći, sprovesti u delo, teško i skoro nemoguće. Postali smo mašine i sluge uspomena i čula. Mnogo muzike za malo para.

The Dandy Warhols - Bohemian Like You

The Dandy Warhols - We Used To Be Friends

The Dandy Warhols - Get Off

The Dandy Warhols - Not If You Were The Last Junkie On Earth

The Dandy Warhols - Godless

The Dandy Warhols - I Will Never Stop Loving You

The Dandy Warhols - The Dandy Warhols' T.V. Theme Song

The Dandy Warhols - Cool As Kim Deal

The Dandy Warhols - Scientist

The Dandy Warhols - The Dandy Warhols Love Almost Everyone

The Dandy Warhols - Earth to the Dandy Warhols

The Dandy Warhols - Boys

The Dandy Warhols - All The Money or The Simple Life Honey

The Dandy Warhols - Welcome to the Third World

The Dandy Warhols - Alternative Power to the People

The Dandy Warhols - Nietzsche

The Dandy Warhols - Country Leaver - Early Mix

The Dandy Warhols - Catcher in the Rye

The Dandy Warhols - All the Girls in London

The Dandy Warhols - Terraform

The Dandy Warhols - To the Church

The Dandy Warhols - Have a Smoke It Could Be Your Last

The Dandy Warhols - Arts & Crafts

The Dandy Warhols - Danzig With Myself

The Dandy Warhols - The Cross

Spotify PLAYLISTA


No comments: