Sunday, February 02, 2014

Will Bingley/Anthony Hope-Smith  - Gonzo A Graphic Biography of Hunter S. Thompson





SelfMadeHero (2010)






"...a bum, a vandal, a thief, a liar, an addict, a freak, a psychopath..."

 

Gonzo, koji i nije bio gonzo/"gonzo". Nekad se plašio života. A nekad se život plašio (od) njega. Samoga. Nekad je pisanjem koračao ispred sebe, nekad iza. Sve dok (Sam) nije doneo odluku: "No More Games, No More Bombs, No More Walking, No More Fun... Relax-This won’t hurt". Težak zadatak za one koji život vole više iznad svega.





Blizu epicentra je diktafon. I jos bliže, pisaća mašina. Njen mehanički zvuk, dubina pritiska kojim tonu prsti i dužina vremena u kom se misao formira i transformiše; danas su arhaički obrisi na papiru koji gori. Kamikaze za oči. Word je ubrzao i uništio misao, dao joj looping, postao duhovni Tipp-Ex koji u virtualnoj memoriji krije pogrešne i izbrisane reči.



Reporter na licu mesta. Epicentar u epicentru.



Izdavač i agent Alan Rinzler, u uvodu grafičke biografske novele Gonzo, kaže da je Hunter S. Thompson (1937-2005) bio njegov najteži saradnik: "Visoko senzitivan i inteligentan posmatrač i kritičar društva, vlade, politike i žurnalizma". Nije bio produktivan, ali dok je radio, bio je vredan i precizan. U periodu dužem od deset godina, dok je gladovao i uzaludno tražio angažman, prekucao je kompletan roman Veliki Getsbi, F. Scotta Fitzgeralda da bi dostigao: "...mehanički osećaj, izbor reči, zvuk i ritam genija na delu...".



Dokumentarizam na narkoticima i alkoholu, struka u izumiranju. Danas muzičari na bini piju negaziranu vodu, pa su i novinari prisiljeni nekad da rade isto, a ređe, da se opijaju umesto bendova i tako... stvaraju urbane legende od, likova, koji, realno, to baš i ne zaslužuju. Političari su postali robovi spoljašnosti. Glasači robovi opni medija koje retko pucaju. Sigurnost i bezbednost. Hunter je, u prvoj liniji koju je neprekidno povlačio, bio neko ko se pod prisilom i sticajeom okolnosti prepuštao opasnosti i krajnostima. Bilo kad su u pitanju reportaže o Hell's Angelsima, borbi za vlast izmedju Nixona i Demokrata, kandidatura za šerifa u Aspenu, Kolorado...



...bio je svedok i učesnik stvarnih i izmišljenih događaja.



Osuđen na propast - još od dečačkih dana - znao je da život nikad neće biti lagan. Hemijom ga je terao od sebe i u sebe. Na publiku bacio plašt koji umesto da prekriva tamom i greje, rasvetljava.



Grubo rečeno, strip, nekad s puno slike, a malo teksta, nekad i obrnuto, s malo slike, a puno teksta, podseća na neke od najpoznatijih epizoda. Ako ste čitali "Gonzo: The Life of Hunter S. Thompson", gazde magazina Rolling Stone, Janna S. Wennera i Corey Seymoura, ona je to otprilike to i može lako da se prati. Inače deluje prilično isprekidano i slobodno interpretirano.



Kao što je to slučaj sa neubedljivom glumom inače ubedljivih Johnnyja Deppa i Billija Murraya, u biopicima, ekranizaciji dela Huntera, i ovaj put se pokazalo da je novinar-literata, literata-novinar, uspešno odbranio i autorski zaštitio pisanu reč od drugih oblika eksponiranja: filma, fotografije... pa i stripa.



Svojim delom i životom, pred savremenike i buduća pokolenja, postavio nerešiv zadatak. Što i ne bi trebalo tako teško da pada.



Čitati - original u originalu. Na američkom Engleskom. Nikakva korist od prepričavanja. OK (Computer), materijalna.             

    



Februar, 2014

No comments: