Saturday, January 25, 2014

John Lanchester  - Warum jeder jedem etwas schuldet und keiner jemals etwas zurückzahlt

ili

Whoops! Why Everyone Owes Everyone and No One Can Pay

ili

Zašto svako svakome nešto duguje i niko nikome ništa ne plaća nazad

Klett-Cotta (2012/2013)

John Lanchester: Warum jeder jedem etwas schuldet [Quelle: Klett Cotta]

"Situacija je donedavno bila ozbiljna, ali ne i beznadežna. Sad je beznadežna, ali ne više i ozbiljna."
 
Istorija i ekonomija u beskonačnoj knjigovodstvenoj bilansi. Autor bestselera "Kapital" u novom bestseleru objašnjava "kapital".


Finansijska kriza koja je pogodila svetsku ekonomiju u periodu od 2007. do 2010. godine, veza je između višestruko nagradjivanog romana "Kapital" (2012) i "Zašto svako svakome nešto duguje..." (2012). U prvom delu, bogati i siromašni stanovnici jedne londonske uluce, glavni su junaci koji igraju sporedne uloge u igri zvanoj ekonomija, dok drugo, na osnovu faktografije, činjenica i prikupljenog materijala, u vidu eseja pokušava da rasvetli neke aspekte globalne katastrofe.

Lanchester, kao neko ko dolazi iz sveta literature, novinarstva i izdavaštva, povlači paralelu između pojma vrednosti u finansijama i koncepta značenja u dekonstruktivizmu. Pravo značenje se po Derridi nikad ne može precizno locirati, stalno se pomera i menja. Proces koji je neprekidan i tekući, ali sa momentima u kojima dolazi do mirovanja i u kojima dolazi do propasti/propadanja - "aporie".

Teško je predvideti takve događaje, ali posledice su katastrofalne i pogađaju nedužne. U analizama koje im slede, kao po pravilu, otkrivaju se stare istine u kojima berza, banke, osiguravajuća društva, pa i pojedinci, menadžeri velikih fondova, vešto uspevaju da se izmaknu kontrolama državnih i međunarodnih aparata ili da ih izmanipulišu. Sve dok se situacija ne zaoštri i postane očigledna. Tad je obično prekasno, a novac i dalje nastavlja da cirkuliše u vidu neodoljivog opijata i droge.

I stvarno, zavodljivo deluju čak i suvi opisi i definicije: derivata, opcija, futuresa, hedgefondova, swapova, bondsa.


Lista trgovaca derivatima koji su u crno zavili svoje poslodavce, a neki poput čuvenog Nicka Leesona, uspeli i da potpuno unište kompanije za koje su radili, sigurno nije konačna. "Dotcom-crash" je progutao 5000 milijardi dolara kapitala investitora. I dalje važi kao najveće uništavanje novca svih vremena. Bankar koji je svojevremeno prozreo igru hedge fond prevaranta Bernarda Madoffa, umalo ostao bez posla. Madoff je sve do hapšenja 2008. bio zvezda među spekulantima i svojim klijentima je redovno isplaćivao između 10 i 12 posto sigurne rendite u relativno dugom vremenskom rasponu. Sve dok se nije ispostavilo da je u pitanju "front-running" trik vladanja poverljivim informacijama, prebacivanje fiktivnog kapitala s jedne na drugu stranu i isplaćivanje novca novih poverioca starim mušterijama.  

Iako se jedan deo knjige vrti oko primera koji su većini dugogodišnjih čitaoca dnevne štampe uglavnom poznati, a potom i pozajmljuje iz nekih skorih bestselera Neila Fergusona, George Akerlofa, Nassima Nicholasa Taleba, Daniela Kahnemana,... potom i Keynesovih klasika, Lanchesteru polazi za rukom da svoje izvore homogeno uveže i dostigne izvesnu dramatiku i napetost. Čak je i za delove preuzete iz Wikipediae ponekad potrebno prilično dobro oko, da ih prepoznate. Koncept dela sigurno nije da se podvrgava pažljivijem tretmanu i sudu profesionalnih kritičara. Koncept je verovatno sama publika.

Ne sme se ispustiti iz vida da je rok trajanja informacija kojima autor barata vremenski ograničen; neke se više i ne mogu proveriti. Kao svojevrsni "snapshot" trenutka nastajanja, knjiga i pored autobiografske i bibliografske vrednosti nudi jasan primer približavanja pisane reči širokom auditorijumu.

Lepo je čuti i iz usta vlasnika-hipoteke-na-nekretninu, iskreno mišljenje o globalnim političkim i ekonomskim problemima kao što je recimo budućnost Evropske Unije i valute evro. Na vama je da procenite da li je u redu tražiti od nemačkog poreskog platiše da spašava zajednički novac, a istovremeno kao britanski građanin podržavati odluku vlastite vlade da i dalje koristi funtu. Iskrenost kao mana/vrlina.

Poruka i ideja knjige ostaju u samom naslovu. Čisti računi i pored svih aktiva i pasiva ovoga sveta ne postoje. Nadmudrivanje i kupovanje vremena zbog kojih koji će...

...ovakvi bestseleri uvek dobro da se prodaju i rado će da ih čitaju i Irci i Saksonci i Škotlanđani i Bavarci. A i poneki Slovenac, Srbin ili Hrvat.              
     
Neko će nešto i da nauči.    

Januar, 2014

No comments: