Saturday, February 15, 2014

Plitko - Nicholas Carr

ili

The Shallows - What the Internet Is Doing to Our Brains

ili

Wer bin ich, wenn ich Online bin... ...und was macht mein Gehirn solange?



Karl Blessing Verlag/Random House(2010)





"plitko" - ... / "duboki uticaj na način čitanja" - Ziming Liu
 

Sa rapidnim rastom dostupnih informacija i korisnih (?) linkova, opada moć koncentracije i zapažanja. A ponekad radi i griža savesti dok umesto da se fokusiramo na radni zadatak i lično doprinesemo opštoj (?) dobrobiti, surfamo i pazimo da možda ne naleti šef ili ne promašimo stanicu na kojoj moramo da napustimo/promenimo sredstvo javnog prevoza. Ili griža savesti zbog protraćenog vremena koje ne provodimo sa najdražima.  




O tome koliko utiču na svest browseri i mobilne aplikacije; tek će da se piše. Nicholas Carr je u ovom, a i prethodnim delima (The Big Switch, Does IT Matter) načeo provokativnu temu čiji je moto počeo da razrađuje u članku za magazin The Atlantic: "Is Google Making Us Stupid?". Lično, mislim da nas internet i Google ne zaglupljuju u toj meri u kojoj se menja način razmišljanja i proces percepcije stvarnosti.

Pisanje blog postova je još jedan u nizu oblika "nezaboravljanja" i fabulisanja pročitanog. Bendove i muzičke albume koje sam nekad pamtio po omotima, recenzijama iz štampe, mestu i vremenu nabavke; danas "memorišem" uz pomoć ključnih pojmova, pojedinih reči iz pesama koje tražim posle po internetu; ako su u pitanju instrumentalna izdanja, onda moram da pronalazim "inteligentnije" metode. Koncerata se sećam uz pomoć digitalnih fotografija. I slično i tako dalje. 

Gumshen - Shine on you crazy diamond


Iluzija koju Carr preuzima iz Kubrickove Odiseje u svemiru 2001 i računara HAL koji čita misli astronauta Bowmana, ponekad prevazilazi zastrašujuce razmere kad vam recimo "zaboravni" Amazon u ličnom profilu preporučuje 5-6 knjiga koje ste već naručili i procitali ili koje bi zaista rado želeli u vašoj biblioteci. Tako i ako u "Plitko" ne nailazite na vama poznate "linkove" McLuhana, Kittlera, Kandela, naći će se mesto za njih u nekom od narednih štiva. Ono sto mora da se napomene je: ne razdvaja samo "razlika u godinama" između Carra i nabrojanih, nabrojane od Carra, nego i intelektualni domet nabrojanih. Carr ipak manje komplikuje.

Prednost "Plitko" u odnosu na nabrojane je u "plitkosti" i pristupačnosti. Stilu kojim servira temu. Aktuelnost je kod ovakvih esejističkih izleta uvek na potezu između zaustavljanja vremena bar do datuma objavljivanja, pa do beta verzije sledećeg operativnog sistema, nove generacije hardwarea i recimo napretka piksel rezolucije kojom vaš gadget raspolaže. Zasada. A kad počnu da nam ugrađuju čipove u podlakticu, umesto u lične isprave, verovatno će i ta priča da se apdejtuje u beskraj. 


Sun Kil Moon

Autoru je dva meseca, navodno, pošlo za rukom da isključi sve komunikacione uređaje osim onoga za pisanje. Pokušao, naravno, ne toliko uspešno, što i ne treba da mu se zameri kad je Nietsche u pitanju; pokušao da nam prenese ideju iz vremena prvih pisaćih mašina u ovo savremeno doba: "naš pribor za pisanje radi paralelno s našim mislima".

Istorije istraživanja mozga i psihe prepliću se sa pričama o Gutenbergovim problemima da finansira svoj proizvod, ali i o nastanku papira, alfabeta. Negde na pola knjige, enterijer se seli u domene multimedije i E-Books i to je, opravdano, to je onaj vremenski nesrazmer koji poslednjih pedeset godina odvaja od ostatka trajanja čovečanstva. Nešto se zaista promenilo u duhu i načinu na koji čula operišu sa organskim CPU, pa tako i percepcijom vremena. Ili je u pitanju samo diktat?

Veštačka inteligencija, iako i dalje na neki način i s obzirom na krajnje domete, u povojima, preuzima kontrolu nad onom (inteligencijom) kojom kao biološke jedinke raspolažemo.

Možda je sve napisano ipak posledica želja jednog sveta i sistema da nastavi i ojača dominaciju nad drugim svetovima i sistemima uz pomoć tehnologije. Ako se neoprezno prepustimo toku (pod)svesti onda ni ovakva literatura ne pomaže? Ma neozbiljna rečenica.

"Software takes command". Na svu sreću jedan od bistrijih viceva u poslednjih par godina.

Ovo zvuči već malo bolje.


        



Februar, 2014

No comments: