Saturday, March 29, 2014

Kratka istorija čovečanstva - Yuval Noah Harari

A Brief History of Mankind
A Brief History of Mankind - Kizur Toldot Ha-Enoshut/Eine kurze Geschichte der Menschheit


Kinneret Zmore-Bitan Dvir in Or Yehuda/DVA (2011/2013)



"Health Treats nudi mešavinu žitarica, voća i oraha kao jedan neponovljivi doživljaj za čulo ukusa i zdravlje. Užitak za kratku pauzu i ispravan životni stil. Stvarno i malčice sa ukusom za ono malo više." - U prošlosti su se čitaoci ovakvih reklamnih tekstova zgražavali zato što su ih podsećali na egoizam, dekadenciju i moralnu iskvarenost. Ali konzumerizam je dostigao svoj cilj. U međuigri sa popularnom psihologijom ("Just Do It!") , uverio nas je da su užitak i ekonomičnost ista forma mučenja samoga sebe.
 

Izraelski bestseler profesora istorije na Hebrew University of Jerusalem, zadovoljava i standarde (pre statusa) i prohteve mnogo probirljivije i kritički raspoložene publike. "Just Read It!" - bolno dobra literatura. 


Sintetizovati proslošt i anticipirati budućnost na pola hiljade stranica, štampanih srednjom gustinom slova, prilično je nezahvalan i zahtevan zadatak. Pisanje o tri "revolucije": kognitivnoj, poljoprivrednoj i naučnoj, uz deo o "ujedninjavanju" čovečanstva, pre bi trebalo da bude zadatak za sociologe, filozofe i autore "nerazumljivih" i kriptičkih tekstova, nego za istoričare, ali Harari zaista vlada materijom i publikom. Približava metu pučanstvu i istovremeno smanjuje udarnu moć bojeve glave intelektualizma/elitizma, oprezno, hrabro i suvereno.

Man Gave Names To All The Animals

Najteže je, naime, započeti. I taj početak je zaista jako efektan i pomalo poetski. "Pre 13.5 milijardi godina nastaju materija, energija, prostor i vreme posle velikog praska... istorija... fizika. Oko 300 000 godina posle povezuju se materija i energija... u atome... koji se udružuju u molekule... istorija... hemija. Pre 3.8 milijardi godina na planeti zemlji... nastaju organizmi... istorija... biologija. I pre 70 000 godina... Homo Sapiens počinje da gradi kompleksne strukture... kultura... čiji razvoj opisujemo kao istorija...". Istorija... istorija.

I kad se tako započne jedno delo, jasno je da je vrlo teško ne nastaviti istim tempom preko niza sintaktičkih i logičkih prepreka. Jer čini se, da se i dalje svi podjednako snažno borimo protiv "neandertalca" u sebi. Jer "samo čovek može da govori o nečemu što ne postoji i još pre doručka da (po)veruje u šest nemogućih stvari" penjući se na "drvo saznanja".

Luksuzu čitanja i komforu uživanja možemo da se prepustimo samo zahvaljujući "poretku" za koji danas ne postoje reči "beg" i "izlaz". "Kada raznesemo zidove zatvora da bi pobegli u slobodu, pred nama se ukazuje sudnica ili dvorište još većeg zatvora."

Minimal Compact - To Get Inside
Poredak na ekonomskom (novac), političkom (imperije) i religioznom (budizam, hrišćanstvo, islam) osnovu, deo je jedne globalne vizije u kojoj nas "strelica istorije" deli na "mi" i "ostali".

Miris novca koji npr. nosi isto ime ("dinar") u Jordanu, Iraku, Srbiji, Makedoniji, Tunisu... deluje na osnovu dva univerzalna principa: 1. univerzalna zamenljivost 2. univerzalno poverenje. I kao takav, novac spaja nepoznate ljude, ali ih istovremeno udaljava od "tradicije, starih veza i vrednosti mesta, premešta u hladnu logiku ponude i potražnje." Ostaje otvoreno pitanje šta činiti sa "neprocenljivim" vrednostima kao što su "čast, lojalnost, moral i ljubav"? Poznati su brutalni primeri iz prošlosti, ali i iz surove sadašnjosti kada su "roditelji bili primorani da prodaju nekoliko dece, da bi drugu prehranili".

Imperije se rađaju i nestaju. Rat između "dobra" i "zla" traje. "Humanizma" i "evolucije". Baconova misao: "Znanje je moć", dovodi nas u staru dilemu, da li i koliko uopšte vredi i dalje da se čita i uči? U pauzama i primirjima na bojnom polju.

Bjelo Dugme - Doživjeti stotu

U vreme "nuklearnog mira" bliži se polako i kraj "homo sapiensa". Nauka će verovatno da stvori efikasnijeg, ali ne i boljeg čoveka. Od ovog nesavršenog koji stoji go i posramljen pred nama.

Ne pomalo, nego jako ostajemo nemoćni pred i nad knjigama koje mnogo toga razotkrivaju u nama i o nama, ukazuju na činjenicu da još uvek "nezadovoljni" i "neodgovorni", ni sami ne znamo šta zapravo i zaista, kao ljudi, želimo. Od nas samih.
               
Mart, 2014

No comments: