Saturday, March 15, 2014

Fell i Kreidler, duo, kvartet i Forgotify






















Prvi dan besplatnog festivala Frejmvorks. U zemunici na oko 10-15 metara ispod zemlje skupilo se oko 150 duša. između 30 i 50 ljudi čekaju u tunelima ispred prostora. Nema šanse da uđu, prepuno je. 
Holandsko-švajcarski duo Fell: na gitari i efektima Tom Verbruggen, bubnjevi Simon Berz. Prošle godine išli su odvojeno na turneje, a onda su se sreli i "FELL in love". Tom se celo vreme igra eci-peci na šest žica i uz pomoć prastarog d-žojstika izvlači kreketanje žaba, lajanje pasa, njištanje konja, jato crnih vrana iz naftalina. Udaraljke poput metronoma iz Fukišime prevrću se u žiroskopu. Promena ritma - promena pravca. We do it again. Hardver i glasne žice uštimavaju i uvežbavaju skale. Tom nekoliko puta iznednađen onim što izlazi iz njegovog instrumenta pokušava da ponovi isto. Igračke i pilule iz Ipecac apoteke. SOFTVER U GREšCI. Analogno digitalni inferno i kratki bis za Ulija H

Korišćenje mobilnih telefona se zbog nedostatka prijema u rupi svodi na fotografisanje izvođača. Shazam ne može da se koristi, pa tako pesme koje puštaju organizatori na pauzama, ostaju neprepoznate.

Krediler, kvartet iz Berlina i Dizeldorfa, na albumima je "mehanički precizan" poduhvat. Kraut uzvikuje moj drugar. Disko kažem ja. Kraut-disko, slažemo se. I sve je to nekako neispeglano uživo, ali opet jako pedantno. Svi se njišemo kao na oprugama i izmotavamo na neudobnim klupama. Između "Taschenrechner" naracije i "Jean Michel Jarre" gradacije. Strojev korak i helikopter koji nestaje u deltama apokalipse (večeras) danas. Kiborg rock je odličan organsko-mehatronički surogat koji izvođačima dozvoljava taj komfor da usred stvari povuku po dobar gutljaj iz pivske flaše. Sve to dok se bas/gitara i doboši provlače kroz filtere od stiropora. Saundtrack krimi serije u epizodi potrage za ubicom dobrog raspolozenja. "Cascade" nas sve baca u trans. 

Sve prolazi jako brzo. Na putu kući, pričamo o Zerofy (ili tako nekako), programu koji traži pesme na Spotify; one koje niko pre nas i bilo koga drugoga nije preslušao. 

Krediler - Cascade

Fell || live @ Incubate

     P.S: Ispravka iz redakcije (drugar): "izvini zove se http://forgotify.com/ ocekujem tvoj forgotify-top10 na blogu haha #zadatak"

1 comment:

valtazar zauberquelle said...

kraut je majka (dobrog) diska !