Saturday, October 14, 2023

Ustani i ubij prvi/Tajna istorija ciljanih ubistava Izraela – Ronen Bergman

 Rise and Kill First' Shines Light on Israel's Hidden Assassinations - The  New York Times

Ustani i ubij prvi/Tajna istorija ciljanih ubistava Izraela – Ronen Bergman

Rise and Kill First/The Secred History of Israel s Targeted Assassinations – Ronen Bergman

John Murray – 2018/2019

 

Blago rečeno, sukobe na Bliskom istoku, teško je razumeti i opisati. Ako smo malo oštriji u prosuđivanju, ni kraj ni početak toga bizarnog, krvavog, brutalnog, tinjajućeg rata između Palestinaca i Izraelaca, ne naziru se ni osete bez obzira koliko pažljivo analiziramo tamošnje prilike i neprilike.

Knjigu izraelskog publiciste i stručnjaka za pitanja špijunaže i politike na unutrašnjem i spoljnom planu, Ronena Bergmana, teško je prosuditi, ako vam to kao i meni, nije struka. A. Pretpostavljam čak i ako vam je to struka i vezano za vaše zanimanje. Zamišljena kao obimna dokumentacija sukoba između Jevreja i Palenstinaca i susjednih naroda u tančine opisuje poimenice i po datumima sve važnije događaje iz istorije tog užarenog regiona.

Klasične i neizostavne metode koje poznajemo iz špijunskih romana i filmova, ovde ne izostaju. Prerušavanje, oponašanje neprijatelja, rukovanje eksplozivnim sredstvima, praćenje i prisluškivanje i čitava lepeza i dijapazon takozvanog „huminta“, kraljevske discipline ovde su do najsitnijih detalja izneseni na sud javnosti i čitalaštva. Mnoge ličnosti iz javnog i političkog života dva suprostavljena naroda, kao npr. tragično stradali vojnik i premijer Jitzak Rabin i vođa PLOa Jassir Arafat, pojavljuju se u sporednim i glavnim ulogama i na dosta ključnih mesta u „Ustani i ubij prvi“.

Stiče se utisak da se ciljanim ubistvima, bez obzira koliko je to nekad očajnički potez vladajuće strane, ne može uvek odgovoriti na terorizam i gerilski način ratovanja. Često su ciljevi vodeće strukture suprotne strane. Ali odsecanje jedne vodeće glave, koje se na jednom mestu u knjizi i bukvalno sprovodi, doprinosi tome da izrastu druge tri i novih pet i da se sukob proširuje na širi teren.

Brojne civilne i vojne žrtve otežavaju proces pregovora. Žal za izgubljenom decom, očevima, majkama, rodbinom i prijateljima, pa i nekim skoro potpuno nepoznatim, ali nekako dragim osobama neizmeran je. Osveta, ma koliko često se susrećemo s njom u brojnim religijskim i drugim delima, produbljuje podeljenost i sukob i ne doprinosi rešenju ovog milenijumskog problema. Šta da se radi kada nemaš gde drugo i kad se boriš za goli život i opstanak? 

Delo se više bavi razvojem i putevima kojima se kreću tri i i više obaveštajnih agencija države Izrael. Navode se kriptična imena pojedinih vodova kao što su „ptice“, „kolosi“, „bajoneti“ i sl. Koliko je autoru bilo dozvoljeno da istražuje po tajnim dosijeima više država i da to iznosi u javnost? To je veliko pitanje i nepoznanica. Mnoga imena stradalih poznata su iz štampe. Nešto je nema sumnje, ostalo prikriveno i u magli. Tekst je gust i zbunjujući.

Taktika Izraelaca da protivnici Izraela bez obzira da li se radi o bivšim pripadnicima nacističkog režima, palestinskim atentatorima ili višim faktorima sistema neke od neprijateljski raspoloženih država, ne osećaju sigurno ni na jednoj tački zemaljske kugle, donela je veliko poštovanje i reputaciju njihovim organizacijama. Ali bilo je i jako mnogo grešaka i loših poteza i toga ne manjka i autor se prilično duboko pozabavio tom stranom obaveštajnog posla. I upravo u tom iskustvu je snaga ove veličinom male, a značajem velike države sveta.

Na jednom mestu dva agenta pričaju o broju zatvorenika koji su stradali u izraelskim zatvorima. O tome kako se zločincima danonoćno puštala muzika u ćelijama bez mogućnosti da zaspu. Koristile razne metode izvlačenja informacija u ne tako davnoj prošlosti. Palestinci i njihove brojne organizacije i frakcije bili su svesni da u svojim redovima imaju i izraelske doušnike, naročito na tlu Evrope. Akcije su pripremane selektivno, u smislu da su pojedina odelenja delovala apsolutno autonomno i da mnogi nisu znali do poslednjeg trenutka šta je cilj i kada nešto mora da se desi. Slično je i na drugoj strani. Jedni uče od drugih.

Sve u svemu, jako mnogo podataka i opširno iznošenje činjenica, pa ko se i kako snađe? Impresivni taktički uspeh i katastrofalne strategijske greške dovele su verovatno i do ovoga šta se dešava poslednjih nekoliko dana i nedelja.

Namerno ne prepričavam. Samo u par uopštenih crtica pomirujem se sa poražavajućom činjenicom da stvarnog i bar delimično pravednog rešenja za lep, pristojan i miran život u predivnom Izraelu i/ili predivnoj Palestini i kako već volite da zovete ove predele (Svetoj zemlji!), trenutno nema i što je jako poražavajuće, neće biti u skoroj budućnosti. A. Nadam se da nisam u pravu. Zanimljiva knjiga. Sve je jasno i ništa nije jasno. Polemika će još dugo da bude i još dugo će da traju. Nevinih žrtava na sve strane. Nemojte svojim sudom da povredite i uvredite nekoga ko u ovom trenutku jako pati.     





 

No comments: