Friday, October 20, 2023

Sezona veštica, knjiga o gotičarima - Cathi Unsworth



Season of the Witch, The Book of Goth - Cathi Unsworth

Nine eight books - 2023


Nekako imam potpuno drugačiju sliku o "gotičarima" u glavi, od ove prezentovane u "Sezoni veštica". Srednjovekovni autfit, korzeti, Vampirela frizure, u crno obojena kosa, crne nijanse svega, pa onda baršunasti motivi, to stoji i dalje i/ali, uglavnom, iznošene Corvus Corax i Deine Lakaien majice, Mange, stare i nove video igre, arkade, pa nešto kasnije - Molchat Doma i Lebanon Hannover fan pitovi, nova su poetika XXI veka sa relativno malo dodirnih tačaka sa 80im. Bliska srodnost sa obožavaocima "indastrijala", emo i EDMa uoči se pukim posmatranjem. Baš to. "Goth" je visoko erotizovani i stilizovani pokret mladih generacija onih 80ih, ali mnogo drugačije izgleda u ovim 20im. Upravo pišem o jednoj izuzetno - retro - temi nekad, temi koja danas kroji jednu od verovatnih budućnosti sveta koji nas okružuje.

Knjiga o kojoj ovde pišem bavi se: drugim starim i prastarim knjigama, filmovima sa VHS kaseta, politikom - Thatcherkom na jednoj, Raeganom na drugoj strani, fudbalom i fudbalskim tragedijama i na samom kraju - nit koja sve to povezuje - mračna muzika 80ih. "Goth".

Autorka Cathi Unsworth, poznata je još sa stranica generacija koje su čitale nedeljnike Melody Maler, Sounds. U međuvremenu počela je da piše krimi romane. Ovo joj je prvo delo bibliografsko-esejističkog karaktera. Za sebe kaže da je "gotičarka" iz ubeđenja.

Ukratko, bendovi Siouxsie and the Banshees, The Cure, Joy Division, Sisters of Mercy, Bauhaus, Theatre of Hate i mnogi drugi iz njihove generacije, sklopili su jednu distopijsku zvučnu sliku sveta koju možemo da uočimo i proučavamo u pisanim delima Kafke, E. A. Poa, Ballarda, Baudelairea, Mary Shelley, Emily Bronte... Gospođa Unsworth, u svom živopisnom stilu, trudi se da svakome od njih pokloni bar koju stranicu teksta i uđe dublje u genezu i poreklo ovoga pop kulturnog stila i fenomena. 

S podjednakom strašću piše o filmovima B. produkcije, Russu Mayeru, Vampireli, Edu Woodu, kao i o "Nebu nad Berlinom" čiji režiser Wim Wenders kaže da ne može da zamisli taj grad bez Australijanca s britanskom adresom Nicka Cavea i njegovih Birthday Party i Bad Seedsa. On je i jedan od epizodnih junaka tog remek-dela po motivima priča Petera Handkea.

Još iz osnovne škole znamo da je gotski rani, srednji i kasni stil trajao od XII do XV veka i vladao arhitekturom i umetnošću toga perioda. Savremeni "gotičari", uzimaju od svakoga nešto pomalo. I od klasičara i od baroka i od postmodernista i ko zna koga sve ne. Allarounderi. 

Unsworth je stvarno uložila ogroman trud. Dovoljno je samo pogledati ogromnu zahvalnicu na kraju ovog dela gde je stvarno "whoiswho" svetske pop i rock kritike. Nije joj bilo mrsko, osim po sećanjima, listati i kopati po starim muzičkim, umetničkim i modnim časopisima. Nedostaju ilustracije, ali jezik je sam po sebi upečatljiv i živopisan.

Posebno mi je drago što se ovde našlo mesto i za nepravedno zapostavljene bendove Cardiacs i Savages. Mnogo je likova poput pevača i poštovaoca opusa Brela, Greko i Kosime, Marca Almonda. Oni su možda marginalno zakačili "gotski" žanr i mnogi drugi ih stilski svojataju kao npr. šansone, post punk i šta sve ne i šta sve da. Smem da se usudim da prosudim da je ova knjiga daleko šira od onoga što nam njen naslov nudi. Pa i da je sam naslov kompromis i marketinški trik. 

S druge strane, nešto mora da se učini, da se ovaj deficit klasifikacija u savremenom popu prevaziđe i razvoj ubrza i kontroliše. Iz nužde, ne iz diktata. Kako je lepo da i u tome možemo da dođemo do dobrog i kvalitetnog. Da se ne gubimo u prevelikoj i nesagledivoj ponudi kojom smo okruženi.

Kao što je neko rekao za pojma nemam šta, ne postoje dobro i zlo, nego samo red i haos. Unsworthova "Sezona veštica", odlično žonglira u haosu i gužvi i uvodi malo reda i opušta dok je čitamo. Nadam se da će ovo da se dopadne novim generacijama. Meni lično, skoro sve što sam pročitao, odavno poznato je. Lepo je podsetiti se. Još lepše saznati i nešto novo.

(Napisano na mobilnom uređaju. Mnogo grešaka. Who Cares? 😉)






No comments: