Sunday, September 03, 2023

Palo Alto, Istorija Kalifornije, kapitalizma i sveta – Malcolm Harris

Palo Alto: A History of California, Capitalism, and the World 

 

 

Palo Alto, A History of California, Capitalism and The World – Malcolm Harris

riverrun - 2023

 

O budućnosti kapitalizma, puno se piše, a jako malo zna. Odgovore na ovo pitanje tražimo u vestima, stručnim i knjigama iz popularne kulture, razgovorima sa prijateljima i poznanicima. Dok jedni vlastito nezadovoljstvo, nezadovoljstvo sa samim sobom, iskazuju izjavama da će na primer evro da propadne, rat da dođe i na naše pragove, drugi mudro ili bespomoćno ćute i čekaju nešto. Pojma ni oni nemaju šta čekaju. Ja radim, slušam muziku i čitam knjige. Raznorazne.

Šta o budućnosti planete, na primeru razvoja mesta gde se nalaze centar Silikonske Doline, HP, Tesla Inc., VMware, pa i severnoamerički tehnološki centri nekih od najvećih evropskih firmi kao što su VW i Bosch, misli autor i publicista Malcolm Harris pokušaće ukratko da sublimira ova kratka crtica o istoimenoj knjizi.

Živopisno mesto nastalo je na teritoriji gde je poput pogroma Jermena i nacističkog holokausta, sa lica zemlje izbrisano skoro pola od 300.000 severno američkih Indijanaca. U potrazi za dragim metalima i plodnom zemljom, doseljenici nisu birali mesto, oruđe i žrtve. A doseljenici su na početku dolazili mahom sa Starog kontinenta, potom i iz ostalih zemalja planete. Poznato je da su veliki deo tamošnje poljoprivrede kontrolisali Kinezi, pa je i taj trend uvođenjem restriktivnih zakona i polulegalno ukinut u prvoj polovini prošloga veka. Belci i dalje tamo vladaju. Demokratska bitka za jednakost i dalje traje.

Krajem XIX veka u Palo Altu osnovan je danas možda najznačajniji i najnavikaniji univerzitet na svetu Stanford. Njegov prvobitni razvoj nije tekao tako glatko. Porodične spletke, intrige, pa čak i ubistva pratile su dolazak prvih studenata. Danas se o tome naravno niti piše niti objavljuje. Više se diskutuje o levim strujanjima unutar ove institucije. Mnoge značajne ličnosti pohađale su Stanford University. Među njima ističe se npr. Herbert Hoover, republikanski političar i 31. predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Sa svojom diplomom iz Geologije, ušao je u rudarski biznis, a potom je stupio i na čelo brojnih drugih firmi i organizacija. Kako to u jednom životu sve ide.

Mestašce Palo Alto bilo je poznato i po pronalasku i proizvodnji katodnih lampi za pošte i svoju prednost u biznisu, sve do i sa pojavom poluprovodnika zadržalo je i do današnjih dana. Jedan od ključnih naučnika i pronalazača, William Shockley, radio je i živeo u tim krajevima.

Paralelno sa industrijskim razvojem, rasle su i cene nekretnina, tako da se taj deo Kalifornije danas smatra najskupljim delom planete za rad i život. Ko se ne razume preterano u ekonomiju, tehnologiju i nauku, u ovoj knjizi može da nađe kratke opise i uputstva na neke od danas gorućih tema daljeg razvoja privrede i društva. Pomalo senzacionalistički deluju delovi sa eksperimentima CIA. Između ostalih pominju se i riskantne avanture sa LSDom i veštačkom inteligencijom još tokom 50ih i 60ih godina prošloga veka. Posebno se izdvaja danas poznati program MKultra koji se bavio kontrolom ljudske svesti.

Harris opisuje brojne afere kojih nije manjkalo u ovom delu Kalifornije, a koje su nesumnjivo imale veliki odjek širom sveta. I Malkolm X i Crni Panteri boravili su tamo i širili svoje ideje kao i mnoge druge brojne organizacije. Borbe za ljudska prava, protiv rasizma, seksizma, homofobije, pa i alkohola, droga, tuča i stejdždajvinga na koncertima nalazile su tamo brojne pobornike i protivnike.

Sve je to kao što obično biva i naravno bilo povezano sa nekontrolisanim prilivom kapitala i investicija, nekad i sumnjivog porekla. Brojne kontradiktoronosti i deformacije bile su posebno vezane za period vladavine Ronalda Reagana, na šta ni sam Palo Alto, kao jezgro slobodoumlja, nije bio imun.

Tu negde na pola knjige, ovaj mali gradić počinje da prevazilazi svoje granice. Priča se širi na planetarni uspeh Bila Gejtsa, Gordona Mura i Stiva Džobsa. Najveći investitori i umovi njihovih kompanija prošli su kroz ovaj deo SADa. Ovim redom: 1. investitori, 2. umovi.

Mnoge firme iz tih krajeva danas ili ne postaju ili su marginalizovane, a bili su pioniri u industriji, npr. Xerox i 3Com. Kakve direktne veze imaju Foxcon, Kineska Komunistička Partija i Palo Alto, teško je proceniti, ali i sama knjiga kaže da se bavi i istorijom svetske ekonomije iz jednog ličnog ugla. Spominje se i tzv. „PayPal mafija“, društvo i ekipa bivših osnivača i šefova PayPala koji danas drže pod kontrolom veliki deo kompanija koje se bave novim tehnologijama. To su prijateljstva koja traju.

Knjiga se završava nizom pitanja. Šta nam u daljoj i bližoj budućnosti sledi, to ni ona ne može da odgovori. Iskreno, nisam nešto oduševljen ponudom. I srećan sam što ne živim tamo.

To sam znao i bez ove knjige zvučnog naslova. Možda me daj bože zdravlja kao turistu jednog dana put navede i tamo. Niko ne zna.  


          

 

No comments: