Sunday, September 24, 2023

O Instagramu i telefonima, knjiga: Protiv pisane reči – Ian F. Svenonius

 Against the Written Word: Toward a Universal Illiteracy: Svenonius, Ian F.:  9781636140803: Amazon.com: Books

Protiv pisane reči – Ian F. Svenonius

Against the Written Word- Ian F. Svenonius

Akashick Books -2023

 

Ovaj put o muzici Iana F. Svenoniusa ne želim da trošim reči. Dovoljno je nabrojati imena: Nation of Ulysses, Make Up, Chain and the Gang, Xyz, Weird war. Dekontrukcija nasleđa pop kulture i pokoja teorija zavere uz salvu rifova i antologijske refrene. I Ianove knige eseja, nije ih mnogo, pa ma koliko se slagali ili ne slagali, u najmanju ruku zanimljive su, bar za moju generaciju 50 i nešto godišnjaka: The Psychic Soviet, Supernanatural Strategise for Making a Rock n Roll Group, Censorship Now!!, Against the Written Word. Skriveno blago.

O ovoj poslednjoj sada par reči. Na početku knjige stoji napomena da posle čitanja nema potrebe da čitate bilo šta drugo. Samoreklama. Tako je dobra, izađite na ulicu i učite se životu. Naspram ili protiv pisane reči koje zloupotrebljavaju generacije moćnika, vladara i zakonodavaca. U ovom slučaju protestanata i masona. Ovde moram da se nasmejem. I autoreklama kao umetnički čin.

I u ovoj knjizi isti autor priča o sprezi anglosaksonskih crkava, NATO pakta i obaveštajnih struktura da stvore svet po svojoj, a ne po božijoj slici. O svetu mašina. Prvobitna akumulacija kapitala, kako bi rekao onaj pijanac Marks i slobodna volja, kako vera uči. I rock and roll, koji razotkriva i razobličava. Ovde na pamet mi padaju Genesis P. Orridge, 50 Cent, Residentsi, Kiss i druge čuvene spodobe, draga bića skrivena i razobličena u svojoj nameri da se izdignu iznad situacije i zarade koji dolar pre nego što nestanu sa lica zemlje.

U četri dela, eseji o izvesnoj degenrisanosti shvatanja pisane reči, o kampovima gde rock zvezde dele iskustva sa publikom, erotskom životu mašina i reformi azbuke tj. abecede.

Pranje mozga, kotrola misli i pisanje pesama. Zaboravljanje čitanja. Šta sam sad hteo da kažem? Da - tu je priča o instagramu. Platformi za razmenu fotografija i sa samo jednom opcijom: dopada mi se. Ona je tako skučeno koncipirana i primitivna, da joj je čak i skrolovanje na računaru - problem. Tu je mobilni telefon, sprava uz koju idemo na spavanje, na kojoj čitamo, neizmerni izvor informacija i znanja. Naš nerazdvojni drug.

Rock kritičari, tema su koja se ponavlja i dotiče u više navrata. Govori se i o publici, koja žvaće, bulji u uređaje i male ekrane za vreme koncerata, razgovara se, gleda se okolo, ne i u binu. Tu su i izdavačke kuće, tonski inženjeri, fanovi, idoli i još pokoji sudionik scene koju nemilosrdno secira – ko? - autor. Svenonius, ako ste imali prilike da ga doživite na nastupu, zna da bude James Brown u jednom, a Johnny Lydon u sledećem trenutku. Njegova kameleonska pojava, snaga i moć, na nivou su jednoga Bowieja, iako više liči na našega Koju, a zašto ne i u komercijalnom smislu Bowie? Sloboda izbora rekao bih. Živi na putu, propoveda rock and roll, preživljava, bolje rečeno i tu više liči na našega Koju. Teški individualac.

U svojim traktatima i studijama opisuje svu brutalnost i bezobzirnost okoline u kojoj se kreće. Tu je žena samo objekat, muškarac, hm, organ, ljudska golotinja. Toliko skromnih fizičkih karakteristika, da  je muškarcu i ženi samo par poza omogućeno u činu vođenja ljubavi. Šta ti je priroda? Tu je i jedna paralela između savremenih turista i zapadnjačkog osvajanja teritorije. Objašnjenih na primerima lepota Venecije i preko 800 vojnih baza Sjedinjenih Država na ovoj planeti koje moraju da ispune svoju ulogu. Ovde na pamet mi pada Van Kreveld, izraelski vojni teoretičar koji je jednom prilikom naveo da su jedinice Wehrmachta zauzele Dansku za 17 dana, a pošto nisu poznavale teren, koristile su mape iz bedekera i štampanih turističkih vodiča.

Opet da se vratim na priču o tome kako je bog na osnovu svoje slike stvorio čoveka, a popularna kultura od čoveka načinila Frankenštajna. Teško da možemo da damo mašti toliko na volju, a da nam se stare dogme ne ispreče na putu. Narkokapitlizam na svakom koraku, stvara „nadčoveka“, onda ruinu od čoveka i kako sam danas čuo u crkvi „prvo dajemo zdravlje za novac, a onda novac za zdravlje“. Pre ili kasnije. Ili idete kod doktora ili kod sumnjivog tipa koji dila na uglu.

Neka vam jedini doping u životu bude pop muzika i pop literatura. Ako ikako može. Biće knjiga i posle ove knjige. A. U pravu je Svenonius, ako i to nije negde video ili čuo ili pročitao pa nam prenosi dalje. Telefon je gnostika. Telefon nam daje ubrzanje. Telefon govori vašem automobilu gde da idete. Nalazi vam erotskog partnera ili partnerku. Telefon vam je kalendar. Govori vam koliko je sati.

Ian F. definitivno zna koliko je sati i da je došlo vreme za promene. On bi ako ne ništa bar da menja boju i formu oblaka. Koliko su snažne slike i asocijacije toga čoveka!!!

Nezasluženo anonimnog i nepoznatog širokim masama.    


 

No comments: