Tuesday, April 02, 2024

Remember: "Playing with fire" - Spaceman 3 Mix

Knjiga "Playing the bass With three left hands", bivšeg povremenog basiste Spacemen 3, Willa Carruthersa, pruža dobar uvid u deo karijere, pa i privatnosti, ovoga, u mnogo pogleda, izuzetnog benda. S obzirom na autorski doprinos, možda je pravičnije reći dvojca Kembers/Pierce, sa spoljnim saradnicima, nego - benda. Poznatiji pod pseudonimima Sonic Boom i J Spacemen, sa samo 4 studijska ostvarenja, u periodu od 1982e do 1991, zajedno, a potom odvojeno, ostavili su iza sebe neizbrisive tragove u istoriji zahtevnije pop muzike. I dalje su aktivni u raznim projektima i kolaboracijama. Posle onog što su ostvarili zajedno, postavlja se pitanje može li to imalo bolje? Originalnije? Teško ovo prvo, jer uhvatili su prave i istinske trenutke inspiracije. A ovo drugo, posve je nemoguće ustanoviti i precizno odrediti u tako dinamičnom i nepreglednom prostoru koji je stvorila muzika druge polovine prošlog i tokom ovoga veka.

Spacemen 3 sveli su gitare i par efekata na dva ili jedan akord. Njihovo eksperimentisanje sa raznim hemijskim i biljnim supstancama, po mom mišljenju, više je škodilo, nego pomagalo konačnim rešenjima. Ono, verovatno, teralo je zvuk u neku jednostavnost, uslovno rečeno neponovljivost. A i bilo alibi za tekstove bliske bluesu, gospelu i temama večne, iskrene ili izneverene ljubavi. 

Naravno nije to sve nestalo iz ničega. Bilo je buke i halabuke i pre i posle njih. Osete se i 13th Floor Elevator i Velvet Underground i Stonesi i Kraut i mnogo toga. Naobrazbe i iskustva nije manjkalo.
Spacemen 3 jednostavno, brižnim izborom opreme i dobrim tajmingom, ubadaju u sami centralni nervni sistem scene koja ih je pre njihovog nastanka tako bila željna. Da oni nisu ostvarili to što su ostvarili, verovatno da bi to ostvario neko drugi. Nepretencioznost i manjak suvišnih detalja koji se osete u tihom slušanju, prelazi u izuzetno kompleksan i isprepleten niz uzročno posledičnih, relativno neobjašnjivih slučajnosti kad odvrnete stereo uređaj do daske. Ako se glasno sluša, nestaje blagi nered u glavi. Mnogi stvaraoci iz tog perioda, kao npr. Loop išli su sličnom trajektorijom i pomerali percepciju samo uz oblikovanje zvuka i dodavanje ritma koji dolazi iz organizma slušalaca. Sve do dana današnjega, svedoci smo mnogih sledbenika i poštovalaca tradicije Spacemen 3. Samo da navedem Warlockse ili Moon Duo, koje sam imao sreću da vidim na koncertu. 

Dali su i daju sebi nezahvalan zadatak da pomere napred nešto što tako čvrsto stoji u mestu i odoleva svim vremenima. Trenutak teskobe, trenutak vrline, trenutak večnosti i bespomoćnosti. Sami Boom i Spaceman, odabrali su blues, elektroniku i psihodeliju u svom daljem radu. Ali i dalje u svemu što stvaraju i što snimaju, čuje se nešto što bi mogli da objasnimo samo njihovim rečima:

"Well, Here it comes
Here comes the Sound
The Sound of confusion
The Sound of Love". 

Spacemen 3 - Revolution
Spacemen 3 - Lord Can You Hear Me
Spacemen 3 - How Does It Feel? - Alternate Version
Spacemen 3 - Losing Touch With My Mind
Spacemen 3 - Things'll Never Be The Same
Spacemen 3 - Take Me to The Other Side - Live
Spacemen 3 - Transparent Radiation - Single Version
Spacemen 3 - We Sell Soul - Previously Unreleased
Spacemen 3 - I Want You Right Now - Previously Unreleased
Spacemen 3 - I Love You
Spacemen 3 - Just to See You Smile - Instrumental
Spacemen 3 - 2-35
Sonic Boom - Rock 'n' Roll Is Killing My Life
Sonic Boom - True Love Will Find You In The End
Sonic Boom - My Life Spins Round Your Every Smile
Sonic Boom - Tremeloes
Sonic Boom - Spinning Coins and Wishing on Clovers
Sonic Boom - Almost Nothing Is Nearly Enough - Remix
Panda Bear - Edge of the Edge
Panda Bear - Everything’s Been Leading To This Dub - Adrian Sherwood 'Reset In Dub' Version
Experimental Audio Research - California Nocturne
Experimental Audio Research - Ring Modulator
Experimental Audio Research - Whisper Incantor
Experimental Audio Research - Seven
Experimental Audio Research - The Circle Is Blue
Experimental Audio Research - Blue Loop
Jessamine - Living Sound, Pt. 6
The Darkside - Love in a Burning Universe
The Darkside - This Mystic Morning
Spiritualized - Take Your Time
Spiritualized - Take Good Care of It
Spiritualized - Come Together
Spiritualized - Stop Your Crying
Spiritualized - Lord Let It Rain On Me
Spiritualized - You Lie You Cheat
Spiritualized - Get What You Deserve
Spiritualized - Here It Comes (The Road) Let's Go
Spiritualized - The Mainline Song / The Lockdown Song
The Darkside - Cry for Me - Remix

No comments: