Sunday, April 14, 2024

Remember "Love Removal Machine" - The Cult Mix

Bio sam klinac. I ostao klinac - u glavi. Slušali smo album "Love" (1985) - The Cult. Na retkim zabavama na koje bi me pozvali. Nisam bio dovoljno, ne znam šta. Morao sam sam da zarađujem novac za izlaske, etc. Nisam bio ni na čijem budžetu. I sećam se da nije bilo doma u koji sam tada ušao da nije posedovao ovaj vinil. Mislim da je to pored par ostvarenja Jean Michel Jarrea, Pink Floyda i Vangelisa bio "must have" svojedobno. Mene su zanimale neke ređe stvari, ali voleo sam i "Love". I Jarre i Floydi i Vangelis i The Cult su duboki, iako se mnogi neće složiti sa tom opštom konstatacijom o mejstrimu. 

Posle su došli "Electric" (1987) i "Sonic Temple" (1989). Dobri, ali za hipstere toga doba - već rasprodaja. 11 albuma sve ukupno. I zaključno sa "Under the Midnight Sun" (2022) koji zvuči više nego sveže i solidno.

The Cult imali su čudan imidž. Svaka faca u tom kvartetu vukla je na svoju stranu. Hard rock sa blagom dozom new wavea i stadionskog roka i još ponešto. Hard rock, ozbiljna i "straight" verzija Village People koji su bili ono, mislim People - što kažu megapopularni. 

Vokal Astbury pevao je i sa Manzarekom i Kriegerom iz The Doors. Očigledno, imao je istoriju domena, u malom prstu i znao s koga izvora njegova voda potiče. Zna da podigne glas i da i dalje u njemu osetimo izvesnu zadršku i rezervu. Verovatno može i jače i glasnije i snažnije - ali neće. Zna da to na dugotrajnim i mukotrpnim turnejama mora verodostojno da se reprodukuje i izvede. Da li je to bila njegova mudrost ili svestan potez producenata i diskografskih kuća? Ne znam, ali bili su veliki neko vreme. I to vreme ostaće upamćeno i po njima.

I svako vreme ima svoje junake. Nijedna generacija nije za potcenjivanje, a The Cult su veliki jer u svom zvuku imaju ne jednu, nego mnogo više njih - generacija.

The Southern Death Cult - Flowers in the Forest
The Southern Death Cult - Faith
The Cult - Rain
The Cult - Edie (Ciao Baby) - Acoustic
The Cult - A Flower in the Desert
The Cult - Brother Wolf; Sister Moon
The Cult - Nirvana
The Cult - Love Removal Machine
The Cult - Wake Up Time for Freedom
The Cult - If
The Cult - Naturally High
The Cult - take the power
The Cult - Dirty Little Rockstar
The Cult - The Wolf
The Cult - No Love Lost
The Cult - Knife Through Butterfly Heart
Alien Sex Fiend - Lesson One

No comments: