Saturday, April 13, 2024

Remember: "Into the Blue" - The Mission/Sister of Mercy Mix

To što su za goth scenu iza sebe ostavili Wayne Hussey i Andrew Eldrich, prvo zajedno, pa onda odvojenim putevima, predstavlja ne tako velik i obiman, koliko važan momentum i temelj. Pop nadahnut dalekoistočnjačkim duhom, ne u onom smislu kakvim nas obasipaju zvezde balkanskog folka, koliko se može sresti recimo u kompozicijama Led Zeppelina i sličnih divova britanske scene. Svakako da nisu ni izbliza zamišljali da budu autori isključivo za usku publiku i probran ukus, nego i da se masovnije dopadaju i ostvare širi uspeh. 

Potekli iz Leedsa, veliki ljubitelji fudbala, zajedno svirali su na albumu Sisters of Mercy "First and last and always" (1985). Ubrzo su im se u sukobu i međusobnom optuživanju razišli putevi. Eldrichov maxi pod imenom The Sisterhood/"Gift", predstavljao je potez da to ime zaštiti samo za sebe i da na okupu drži i dalje publiku koja je često samu sebe tako nazivala i koju su zajedno stekli. 

Eldrichovi albumi nekako su hladniji i poseduju veći nivo umetničkog hm, izraza i afiniteta. Jako je tužno što posle "Vision Thing" (1990) ništa novo nije izašlo pod imenom The Sisters of Mercy. S druge strane mnogo je projekata sa sličnim tretmanom vokala, ritma, manje više uspešnih aktova izašlo i njihov ili njegov uticaj nije tako mali i beznačajan. 

The Misssion izdali su sve ukupno 10 albuma. Postava bila je uglavnom stabilna, a glavnu ulogu igrao je bivši mormon, Hussey. Iako tvrdi da se obračunao sa religijom svoga odrastanja, počevši od logotipa, pa do naslova pesmama - vidi se da je u neku ruku i dalje ostao na kakav takav način pobožan. Sad, koliko to ide pod ruku sa životom zvezde okruženom ženama i porocima, nije baš tako lako proceniti. Trenutno je, ako je verovati člancima i intervjima, u mirnim vodama i dobar deo života proveo je ili provodi sa svojom suprugom u Brazilu. 

Iako im verovatno nije baš drago da se svrstavaju jedni pored drugih, ova dva benda verovatno dele istu ili sličnu sudbinu. Muzika koja ne greje srce, pre tako distancirana i niskih temperatura da morate i u letnje dane toplo da se obučete, osvaja tužno srce i spušta vas tako nisko da teško dižete noge dok hodate sa slušalicama na ušima. Puna dramatike i simbolike, verovatno pomera granice do kojih su njihovi slavniji prethodnici stigli. U SoM dominira glas, a u TM to je masna gitara sa svim arabeskama i sitnim vezovima. 

Nemam više ništa da dodam. Važna mi je samo muzika i da su u pitanju ljudi koji nikome ne čine zlo. Način života? Njihova privatna stvar.   

The Mission - Wasteland
The Mission - Tower Of Strength
The Mission - Kingdom Come (Forever And Again)
The Mission - Love
The Mission - Sea Of Love
The Mission - Beyond The Pale - Armageddon Mix
The Mission - Stars Don't Shine Without You
The Mission - That Tears Shall Drown The Wind
The Mission - Sorry...
The Mission - Lay Your Hands on Me
The Mission - Like A Child Again
The Mission - Over The Hills And Far Away
The Mission - Dancing Barefoot
The Mission - Stay With Me
The Mission - Child's Play
The Mission - To Love & to Kill With the Same Hand
The Mission - Never Again
The Mission - Refugee
The Mission - Sometimes the Brightest Light Comes from the Darkest Places
The Mission - Within the Deepest Darkness (Fearful)
Sisters of Mercy - Marian - Version
Sisters of Mercy - First and Last and Always
Sisters of Mercy - Dominion / Mother Russia
Sisters of Mercy - Lucretia My Reflection - Vinyl Version
Sisters of Mercy - This Corrosion - 12" Version
Sisters of Mercy - When You Don't See Me
Sisters of Mercy - 1969
Sisters of Mercy - Temple of Love - Extended Version 1983
The Sisterhood - Jihad
The Mission - Never Let Me Down
The Mission - Evangeline
The Mission - Beyond The Pale
The Mission - Into The Blue

No comments: